Gemeente Hoogeveen

9 juni 2006

Afzender: kerngroep Wijk- en Dorpsgericht Werken

Wijk- en Dorpsgericht Werken weer een stap verder

Organisaties ondertekenen intentieovereenkomst

Wijk- en Dorpsgericht Werken, het ambitieuze project waarbij bewoners van Hoogeveen meer zeggenschap en verantwoordelijkheid krijgen over hun leefomgeving, is weer een stap verder. Maandag zetten de gemeente, woningcorporaties Woonconcept, Domesta en Actium, Stichting Welzijnswerk en de politie hun handtekening onder een intentieovereenkomst. Daarin spreken zij uit dat zij samen met de inwoners van de gemeente Hoogeveen voor een beter woon- en leefklimaat in wijk en dorp gaan zorgen. De bewoners die betrokken zijn bij het project Wijk- en Dorpsgericht Werken hebben daarover een positief advies gegeven.

Wijk- en Dorpsgericht Werken gaat een stap verder dan het bekende Buurtbeheer. Het nieuwe is dat bewoners zeggenschap krijgen over de besteding van een aantal budgetten waar nu de organisaties nog beslissingen over nemen. Nu gebeurt dit al in een aantal wijken en dorpen. Straks wordt deze constructie overal in de gemeente Hoogeveen ingevoerd.

In de intentieovereenkomst die maandag wordt getekend, beloven de betrokken organisaties onder andere om bewoners als partners te benaderen. âDat is uniek voor een projectâ, zeg projectleider Gea Lunsing. âAls we bewoners meer zeggenschap willen geven, is het noodzakelijk om op gelijke voet samen beslissingen te nemen.â In de stuurgroep die straks aan het hoofd van Wijk- en Dorpsgericht Werken gaat staan zullen daarom ook vier bewoners zitting nemen.

De overeenkomst is het resultaat van de in januari gehouden Charretteweek. In die week zaten medewerkers van de samenwerkende organisaties om tafel met bewoners om met elkaar van gedachten te wisselen over de voorwaarden waarop de samenwerkende partijen inhoud gaan geven aan Wijk- en Dorpsgericht Werken. De komende maanden wordt het model van Wijk- en Dorpsgericht Werken verder uitgewerkt. Alle betrokkenen streven ernaar om aan het eind van dit jaar een samenwerkingsovereenkomst te tekenen. Dit is een gedetailleerde uitwerking van de intentieovereenkomst. Daarna kan Wijk- en Dorpsgericht Werken worden ingevoerd.

---