Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

09-06-2006

Decubitus in de media: mei 2006

Samenvatting
Op het gebied van decubitus was de berichtgeving rustig in de maand mei. Een aantal artikelen viel op. Deze worden hieronder besproken.


1 mei
De Stentor in Deventer bericht dat de aanpak om decubitus te voorkomen succesvol is in het verpleeghuis PW Jansen te Colmschate. De projectleiders (Dave Homan en Marc van Eijk) willen het aantal patiënten met decubitus met 50% laten dalen. Na twee meetperioden van 4 weken bleek dit al gedeeltelijk realiteit te zijn. Op de afdeling waar patiënten met lichamelijke beperkingen verblijven was het aantal patiënten met decubitus met de helft gedaald. Op de afdeling waar demente ouderen verblijven was de 50% daling nog niet helemaal bereikt. Verder onderzoek richt zich op het "waarom" hiervan.

10 mei
De Jouster Courant meldt over de ontwikkeling van een nieuw matras bij de firma Matrair. Het matras bestaat uit een combinatie van lucht en foam. Met behulp met een pompje kunnen de juiste drukverhoudingen worden ingesteld. Volgens de fabrikant heeft het matras prima drukverlagende eigenschappen en helpt het decubitus te voorkomen.

23 Mei
De Brug Kampen meldt dat staatssecretaris Ross verheugd is dat in de verpleeg- en verzorgings tehuizen minder decubitus voorkomt in 2005 als in het jaar er voor. Hoewel de ons omringende landen beter presteren op dit gebied gaat het de goede kant op.

27 mei
De volkskrant publiceert een ingezonden brief waarin de schrijfster meent dat je geen decubitus in het ziekenhuis meer kunt krijgen vanwege de korte opnameduur. Een blik op de bevindingen van het landelijk prevalentie onderzoek decubitus laat haar anders zien.

31 mei
De Nederlandse Internisten vereniging publiceert een lijst van 10 te registreren complicaties. Op nr 8 staat "decubitus tijdens opname". Complicaties zijn in de meeste gevallen te voorkomen, zo ook decubitus. "Bedankt collegae!!!"

In het medisch nieuws staat een verslag van de introductie van een nieuw basismatras in het LUMC. Een belangrijke eis van de werkgroep was dat het nieuwe matras in belangrijke mate decubitus moest voorkomen. Men is uitgekomen op het silhouette matras van de firma Conformed^® . Het LEVV is benieuwd naar de bevindingen.