FNV Bouw

datum: 09-06-2006 / bericht: 1 van 39

FNV Bouw steunt internationaal vakbondswerk

'Simpel, om ze een menswaardig bestaan te geven.' Zo verwoordde een van de sprekers in de bondsraad van FNV Bouw zijn motivatie om voor internationaal vakbondswerk geld ter beschikking te stellen. Met 75.000 euro steunt FNV Bouw dit jaar projecten in India, Kenia, de Cariben en Maleisië.

Ondersteuning aan duurzame bosbouw in Kenia loopt al met succes sinds 1997. Een nieuw project tot 2009 strekt zich ook over Oeganda uit. Herbebossing gaat gepaard met verbetering van leef- en werkomstandigheden en opbouw van de vakbeweging. In India zitten nu al 3000 kinderen op school die anders kinderarbeid hadden verricht. Via de vakbeweging ter plaatse zien hun ouders het gezinsinkomen verbeteren, zodat ook op langere termijn kinderarbeid wordt bestreden. Dit project loopt sinds 2000.

In de Cariben trekken bouwvakkers onder moeilijke omstandigheden van eiland tot eiland mee met de bouw van nieuwe hotels. Hier wordt een begin gemaakt met de opbouw van hun vakbeweging. Iets dergelijks is er in Maleisië aan de hand: uit allerlei landen komen er migranten werken, hun leefomstandigheden en de voorwaarden waaronder zij werken, laten aan alle kanten te wensen over. De zusterbonden van FNV Bouw kampen er met repressie door de overheid, die bovendien probeert de werknemers uit het buitenland te marginaliseren.

Alle projecten worden in Nederland begeleid door FNV Mondiaal. Ter plaatse staat de internationale in Genève, BWI, Building and Wood Workers' International, zijn lidorganisaties met raad en daad terzijde.