Ingezonden persbericht


ISS: aanzienlijk meer sportwebsites door hete sportzomer

"Zet een televisie op de werkvloer om bandbreedteproblemen te voorkomen"

Capelle a/d IJssel, 9 juni 2006 - Volgens Internet Security Systems (ISS) (Nasdaq: ISSX) is het aantal sportgerelateerde websites het afgelopen jaar wereldwijd toegenomen met 17,1%. Grote sportevenementen als het WK Voetbal, de Tour de France maar ook tennistoernooien als Wimbledon en Roland Garros zijn in toenemende mate op het web vertegenwoordigd. De meeste sportwebsites, 52%, worden gehost in de VS. Duitsland is, mede door het WK Voetbal, wereldwijd een goede tweede met 8,9% van het aantal wereldwijde sportwebsites. In Nederland wordt nog altijd 2,2% van het totaal aantal sportwebsites gehost.

Organisatoren van sportevenementen hebben het web inmiddels omarmd als communicatiemedium. Niet alleen is het mogelijk om live scores te volgen, maar ook om wedstrijden via video-on-demand te bekijken, of profielen en foto's van spelers te raadplegen. Een terugkerend fenomeen is natuurlijk de voetbalpoule die bij veel bedrijven wordt georganiseerd. Waar deze vroeger nog op het prikbord in de kantine hing, en sommige ijverige werknemers ingewikkelde spreadsheets programmeerden, is het tegenwoordig mogelijk om de poule en standen volledig online bij te houden.

Ook cybercriminelen grijpen de populariteit van sportevenementen op internet aan om hun slag te slaan. ISS signaleerde al diverse software en plugins om realtime voetbalstanden bij te houden waarin kwaadaardige spyware zat. Begin mei signaleerde ISS ook e-mails waar het speelschema van het WK Voetbal als bijlage bij zou zitten. In werkelijkheid ging het om een Trojaans paard dat wachtwoorden en andere vertrouwelijke informatie probeerde te achterhalen. Ook gingen reeds diverse phishingmails rond, waarin WK-tickets beloofd werden in ruil voor vertrouwelijke informatie. De phishers misbruikten daarvoor de namen van bekende bedrijven als Vodafone en Mastercard.

Tenslotte waarschuwt ISS bedrijven om het bekijken van video via internet te beperken of af te schermen. Jos Nijsen, Managing Director Benelux bij ISS: "Natuurlijk wil iedereen de wedstrijden van Oranje zien, maar als alle werknemers dat tegelijk via het web doen, kan dat tot veel bandbreedteproblemen leiden. Hierdoor kunnen andere processen en applicaties verstoord raken. Beveiligingsbeleid om te bepalen welk surfgedrag wel en niet is toegestaan is daarom noodzakelijk. En natuurlijk kan een televisie op de werkvloer een hoop problemen voorkomen!"

Internet Security Systems
Internet Security Systems, Inc. (ISS) (Nasdaq: ISSX) is met zijn beveiligingsproducten en -diensten tegen internetbedreigingen de vertrouwde beveiligingspartner voor wereldwijd opererende bedrijven en overheden. ISS levert sinds 1994 bewezen kosteneffectieve oplossingen en vermindert aansprakelijkheids- en bedrijfsrisico's voor klanten wereldwijd. De producten en diensten van ISS zijn gebaseerd op proactief beveiligingsonderzoek door ISS X-Force, het gerenommeerde onderzoeks- en ontwikkelingsteam van ISS. ISS heeft zijn hoofdkwartier in Atlanta (VS) en vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië, Europa en het Midden-Oosten. Het hoofdkantoor voor Europa is gevestigd in Brussel.