VVD


9-6-2006

Donner moet normaal doen

Minister Donner wil, mede op aandringen van de VVD, eindelijk extreme overlast gaan aanpakken (Trouw, 19 januari 2006). Hij wil `Doe normaal'-contracten afsluiten met overlastplegers. Bij niet-naleving van het contract volgt strafvervolging voor de eerder gepleegde strafbare feiten.

Anton van Schijndel (VVD) vindt het plan van de minister van de zotte. Onderhandelen over de naleving van de wet is absurd. Bedreigen, schelden en spuwen, het ingooien van ruiten, agressief gedrag jegens vrouwen en homo's - het is volstrekt duidelijk dat zulk wangedrag niet kan worden getolereerd in onze samenleving. Overlastplegers moeten op de hielen gezeten worden in plaats van op de koffie worden uitgenodigd.

Van Schijndel is van mening, dat, naast het strafrechtelijk systeem, de burgemeester en de politie de bevoegdheid moeten krijgen ter handhaving van de openbare orde een "bijzondere gedragsaanwijzing" te geven. Zo'n gedragsaanwijzing kan bestaan uit het opleggen van een meldingsplicht, een begeleidingsverplichting, een contactverbod of avondklok.
Overtreding van de gedragsaanwijzing moet leiden tot een forse boete of gevangenisstraf, waarbij ook voorlopige hechtenis kan worden toegepast.

Nog meer geld uitgeven voor buurt- en jongerenwerk zet geen zoden aan de dijk. De politie moet tanden krijgen om notoire raddraaiers aan te pakken. De Engelse praktijk van de Anti-social behaviour orders (ASBO's) wijst uit dat deze aanpak effectief is. Van Schijndel heeft de woordvoerders van coalitie- en oppositiepartijen inmiddels uitgenodigd de hiervoor benodigde wetgeving snel tot stand te brengen.

Anton van Schijndel: a.vschijndel@tweedekamer.nl