Bond tegen het Vloeken

Erkenning Taalbewuste school voor Varendonck College Geplaatst op 9 juni 2006
Het Brabantse Varendonck College ontving vanmorgen als eerste school in Nederland het predikaat Taalbewuste school. Wethouder mevrouw Van der Velden onthulde een bordje met de tekst Taalbewuste school. Wij letten op ons taalgebruik en behandelen elkaar met respect. Het wordt aangeboden door de Bond tegen het vloeken aan scholen die bijzondere aandacht geven aan respectvol taalgebruik.

Wethouder van de gemeente Someren, mevrouw A.M.F. van der Velden-Coolen, verantwoordelijk voor onderwijs onthulde het bordje rond elf uur vanmorgen. Hierbij waren ongeveer 400 tieners aanwezig, die een gastles hebben gehad van de scholenwerker voortgezet onderwijs van de Bond tegen het vloeken, Sjors van der Kraan.

De wethouder haalde in haar toespraak een persoonlijke herinnering op aan een scoutingclub. Vloekverboden bleken daar niets uit te halen. Toen echter werd afgesproken dat degene die vloekt of scheldt voor de hele groep uitlegt wat het woord betekent, was het snel afgelopen met het grove taalgebruik. Zij toonde zich blij met de aanwezigheid van de bordjes. Taal is een van de belangrijke punten in je leven, waar je later als je solliciteert op beoordeeld wordt; je visitekaartje, aldus de wethouder.

Projectleider H. Van Bussel voerde namens het Varendonck College het woord. Hij benadrukte de verantwoordelijkheid van zowel de school als de leerlingen om verder te gaan met het thema respectvol taalgebruik. De erkenning die de school deze morgen krijgt is dan ook geen eindpunt. Het Varendonck College gaat binnen het reguliere lesprogramma structureel aandacht geven aan het thema. Van Bussel gaf aan te merken dat de gastlessen zijn blijven hangen bij de leerlingen. Ze zijn zich meer bewust van de impact die woorden kunnen hebben op anderen.

Directeur van de Bond tegen het vloeken, Rijk van de Poll, vertelde dat de Bond doelbewust gekozen heeft voor het predikaat Taalbewuste school in plaats van bijvoorbeeld Vloekvrije school, een benaming die je in de praktijk toch niet waar kunt maken. Taalbewust is daarentegen een dynamische karakterisering. Aan bewustwording moet je voortdurend blijven werken.

Gastdocent Sjors van der Kraan sprak de hoop uit dat er veel scholen zullen volgen. Scholen die in de volle breedte achter het project staan en er aandacht aan besteden kunnen het bordje aanvragen. Het kan op centrale plaatsen in de school opgehangen worden om de leerlingen te herinneren aan hun taalgebruik.

Sjors van der Kraan (scholenwerker voortgezet onderwijs), Peter Smit (voorlichter) of Rijk van de Poll (directeur), telefoon: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl.

Meer informatie over het Varendonck College: www.varendonck.nl Meer informatie over het theaterstuk Het is ook jouw ding: www.stichtingjouwding.nl

Varendonck College:
adres: Kanaalstraat 12/14, 5711 EH Someren
tel. 0493 672672