Internationaal prestigieus onderzoek naar obstipatie

Weber shandwick

Internationaal prestigieus onderzoek naar obstipatie
Nieuwe inzichten in volkskwaal

Alkmaar, 9 juni 2006 In Los Angeles zijn onlangs tijdens de Digestive Disease Week, het jaarlijkse congres voor gastro-enterologen, de nieuwe uitkomsten gepresenteerd van het grootste wereldwijde omnibusonderzoek naar obstipatie dat tot op heden is uitgevoerd. Het onderzoek, dat is gesponsord door Boehringer Ingelheim, werpt nieuw licht op hoe vaak verstopping van de darmen voorkomt. Ook blijkt dat verstopping niet altijd op de beste manier behandeld wordt en dat misvattingen over deze volkskwaal nog steeds lastig te bestrijden zijn.

Europeanen minder vaak last van verstoppingen
Bij het onderzoek is bekeken hoe lang en hoe vaak obstipatie voorkomt en het is uitgevoerd onder 13.879 personen, die afkomstig zijn van vier continenten. Het onderzoek toont aan dat 12% van de wereldbevolking lijdt aan door henzelf geconstateerde obstipatie. Dit aantal wisselt per regio; mensen in Noord- en Zuid-Amerika en in de Aziatische landen rond de Grote Oceaan hebben twee keer zo vaak last van verstopping dan Europeanen. In Europa komt verstopping van de darm het minst voor (Noord- en Zuid-Amerika en de Aziatische landen rond de Grote Oceaan 17,3% versus Europa 8,75%).1


1 op 4 mensen doet niets aan kwaal
Het onderzoek toont tevens aan dat een kwart van de mensen niets doet om de symptomen te verlichten; ze wachten liever af in de hoop dat het vanzelf overgaat. Ondertussen blijkt dat men zich ten onrechte zorgen maakt doordat men zich laat leiden door misvattingen. Mensen denken vaak dat leef- en eetgewoonten ten grondslag liggen aan obstipatie, terwijl uit onderzoek is gebleken dat dit niet altijd zo hoeft te zijn (zie ook: vierde alinea Misvattingen zijn lastig uit de wereld te helpen). Mensen behandelen hun obstipatie vaak niet met de best beschikbare middelen zoals contactlaxeermiddelen. Wanneer ze een contactlaxeermiddel zoals Dulcolax(r) hadden gebruikt, zouden ze een veilig en effectief middel hebben gekozen dat snel verlichting had gegeven,aldus professor Scarpignato, één van de onderzoeksleiders en Professor Farmacologie aan the School of Medicine & Dentistry aan de Universiteit van Parma in Italië.

Gebruik van laxeermiddelen
Minder dan een derde van de ondervraagde personen die iets tegen hun verstopping doen, behandelt de obstipatie met laxeermiddelen, ondanks het feit dat een onlangs gepubliceerd onderzoek in The American Journal of Gastroenterology van januari 2005 heeft uitgewezen dat laxeermiddelen veilig en effectief zijn.2 In de Aziatische landen rond de Grote Oceaan, een van de regio's met het hoogste aantal obstipatiegevallen (17%), wordt het minst vaak naar laxeermiddelen gegrepen: slechts 2 van de 10 ondervraagde personen behandelen hun symptomen met een laxeermiddel. Zelfs in Noord- en Zuid-Amerika, waar het gebruik van laxeermiddelen het hoogst is, gaan nog altijd minder dan 4 van de 10 personen hun obstipatie met behulp van een laxeermiddel te lijf.1

Misvattingen zijn lastig uit de wereld te helpen
Professor Wald, tevens leider van het onderzoek en Professor van de Medicine University of Wisconsin School of Medicine and Public Health in Amerika, geeft aan dat mensen die last hebben van obstipatie zich nog altijd laten leiden door misvattingen over obstipatie. Het is moeilijk dit te bestrijden en een einde te maken aan deze veronderstellingen. Dit onderzoek toont aan dat gemiddeld 40% van de ondervraagde personen hun obstipatie probeert te behandelen door hun voedingspatroon te wijzigen. Dit ondanks het feit dat uitgebreid onderzoek duidelijk heeft gemaakt dat eetgewoonten en leefwijze niet altijd de oorzaak zijn van verstopping. Meer drinken en vezelrijker voedsel leveren dan ook niet noodzakelijk een verbetering op.

Volgens professor Wald heeft het onderzoek aan het licht gebracht dat er nog steeds aanzienlijke leemtes zijn in de kennis van de juiste behandelwijze van obstipatie. Het is onze verantwoordelijkheid om mensen bewust te maken van de beste behandelmethode - en deze ook aan te bieden - door feitenmateriaal te publiceren en misvattingen te corrigeren.

Dulcolax(r) (bisacodyl of natriumpicosulfaat) is zo'n effectief en veilig middel. Het is een algemeen en vrijwel overal verkrijgbaar contactlaxeermiddel tegen verstopping dat door miljoenen mensen wereldwijd wordt gebruikt. De actieve bestanddelen in Dulcolax(r) (bisacodyl of natriumpicosulfaat) werken alleen op de plaats waar het moet, namelijk in de dikke darm3-18. Het middel gaat de symptomen van verstopping effectief te lijf door het natuurlijke ritme van de stoelgang weer op gang te brengen. Dulcolax(r) is medisch getest en is een veilig16,17,19,20 en effectief middel tegen verstopping20-23, zelfs bij langdurig gebruik.24

Vervolgonderzoek
Het onderzoek heeft geleid tot nader onderzoek onder voornamelijk personen die regelmatig last hebben van obstipatie (gedurende minimaal twee jaar, minstens een keer per twee à drie maanden), waardoor een zo compleet mogelijk beeld van deze groep moet ontstaan.

De resultaten van dit baanbrekende onderzoek worden naar verwachting gepresenteerd tijdens de 14e United European Gastroenterology Week in Berlijn, Duitsland, die van 21-25 oktober 2006 zal plaatsvinden.

Over Boehringer Ingelheim
De Boehringer Ingelheim groep is één van de 20 wereldwijd toonaangevende farmaceutische ondernemingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ingelheim, Duitsland. Het mondiaal opererende concern heeft 143 vestigingen in 47 landen en circa 37.500 personeelsleden. Sinds de oprichting in 1885 heeft het familiebedrijf zich gericht op onderzoek naar en ontwikkeling, productie en verkoop van innovatieve geneesmiddelen met grote therapeutische waarde voor zowel mens als dier. In 2005 behaalde Boehringer Ingelheim een netto-omzet van 9,5 miljard euro. Circa een vijfde van de netto-omzet wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling.

Een van de kernactiviteiten van de Boehringer Ingelheim Corporation is de Consumer Health Care divisie. Deze divisie streeft ernaar consumenten over de hele wereld te voorzien van de beste farmaceutische producten voor zelfmedicatie; tot de bekendste producten behoren: Pharmaton(r), Dulcolax(r), Bisolvon(r), Mucosolvan(r) en Antistax(r). Boehringer Ingelheim Consumer Healthcare is de op 7 na grootste aanbieder van zelfzorgmiddelen ter wereld. Voor meer informatie bezoek de website: www.boehringer-ingelheim.nl