Gemeente Amsterdam



Drugsoverlast Zuidoost daalt

9 juni 2006

O+S

Om de drugsoverlast in stadsdeel Zuidoost aan te pakken is in september 2003 gestart met het programma `Bestrijding Drugsoverlast Zuidoost'. Het programma is een samenwerking tussen het stadsdeel, de gemeente, de politie, woningbouwcorporaties, het OM, de GGD en andere zorginstellingen. Het doel is om de drugsoverlast in twee jaar tijd met 25% terug te brengen. O+S onderzocht op verzoek van stadsdeel Zuidoost de ontwikkelingen op het gebied van drugsoverlast.

Stadsdeelkantoor Zuidoost (13 Kb) Objectieve en subjectieve gegevens

In het onderzoek wordt gekeken naar de ontwikkeling van verschillende indicatoren die iets met drugsoverlast te maken hebben. Daarbij is aandacht voor zowel objectieve gegevens, bijvoorbeeld aangiftecijfers en inzet van de politie, als subjectieve gegevens, zoals ervaren (on)veiligheid en overlast in 11 (potentiële) drugsoverlastgebieden.

Afname niet overal meer dan 25%

Het onderzoek laat zien dat voor een aantal indicatoren daadwerkelijk een afname van meer dan 25% is gerealiseerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aantal aangiften van diefstal uit of vanaf motorvoertuigen (-47%) en het aantal winkeldiefstallen (-46%). Andere indicatoren laten een geringere afname zien. Het aantal meldingen van drugsoverlast nam af met 13% en het aantal aangiften van fietsendiefstal met 5%.
Bewoners, winkeliers, bezoekers en forensen zijn zich in de loop van het onderzoek wat veiliger gaan voelen. In 2004 gaven zij gemiddeld een 6,3 voor de veiligheid, in 2005 was dat een 6,6.