Gemeente Amsterdam



Te weinig groen in de vier grote steden

9 juni 2006

O+S

De afgelopen tien jaar is in Amsterdam de hoeveelheid grond die bestemd is als woongebied met ongeveer 1% uitgebreid. Tegelijkertijd steeg het aantal woningen met ruim 6%. De grote vraag naar woningen zorgt ervoor dat steden steeds dichter bebouwd raken en dat er steeds minder ruimte overblijft voor groenvoorzieningen.

weinig groen (12 Kb) Te weinig groen slecht voor sociaal leefklimaat

De Raad voor het Landelijk Gebied heeft onlangs in de publicatie "Recht op groen" gewaarschuwd voor de risico's van te weinig groene kwaliteit in de Nederlandse steden. Zo heeft de hoeveelheid groen in een stad invloed op het sociaal leefklimaat, de gezondheid van de bewoners en het aantal speel- en recreatiemogelijkheden. Ook spelen economische belangen een rol als het bijvoorbeeld gaat om de waarde van de woningen en de aantrekkingskracht op bedrijven.

Merendeel grote steden haalt groennorm niet

Om aan de recreatiebehoefte van de bewoners te voldoen moet er in een stad per woning minimaal 75m² openbaar groen zijn.1) Zeventien van de dertig grootste steden in Nederland halen deze norm echter niet. De figuur laat zien dat Amsterdam van de vier grootste steden het minste openbaar groen per woning heeft (32 m²). Dit is ongeveer een vijfde van de hoeveelheid openbaar groen die de bewoners van bijvoorbeeld Almere tot hun beschikking hebben. Wanneer gekeken wordt naar de ons omringende landen blijken de 30 grootste Nederlandse steden aanzienlijk minder groen te hebben dan de Duitse steden, maar weer meer dan de Belgische.

De beschikbare oppervlakte openbaar groen per woning in de G4 en Almere

weinig groen (4 Kb)
1) Nota Ruimte.