Ministerie van Defensie

09-06-2006 16:12

KAMP IN URUZGAN VORDERT GESTAAG

De werkzaamheden van de Deployment Task Force in Uruzgan zijn momenteel in volle gang. Het zesde grote konvooi is vandaag veilig teruggekeerd in Kandahar. De transporten zijn nodig om de grote hoeveelheden materieel naar Uruzgan te brengen. De konvooien, die gepaard gaan met uitgebreide veiligheidsmaatregelen, verliepen tot dusver zonder problemen.

Twee van de drie schepen die de bulk van het materiaal vervoeren zijn inmiddels aangekomen in Karachi. Daar worden ze ontladen en vervolgens met lokaal vervoer verder getransporteerd naar de basis in Kandahar. In totaal zijn nu ongeveer duizend containers in Kandahar gelost, waarvan driehonderd weer zijn vervoerd naar Tarin Kowt.

De opbouw van âKamp Hollandâin Tarin Kowt komt nu ook goed op gang. In de afgelopen weken zijn veel genisten aangekomen op het kamp. Het benodigde beton wordt aangekocht bij een plaatselijke aannemer, die speciaal voor deze grote opdracht een nieuwe betoncentrale in dienst heeft gesteld. De centrale biedt werk aan honderdvijftig mensen.

Op dit moment werken er 950 militairen in Zuid-Afghanistan, van wie ongeveer 440 in Tarin Kowt. De verkenningseenheden van de DTF stuiten af en toe nog steeds op vijandelijke eenheden. Het laatste incident dateert uit de nacht van 7 op 8 juni. Een patrouille raakte noord van de stad Tarin Kowt in gevecht, waarbij ook luchtsteun is verleend. Daarbij zijn echter geen Nederlandse vliegtuigen gebruikt. Er vielen geen gewonden aan Nederlandse kant. Of er aan vijandelijke zijde slachtoffers zijn is nog niet duidelijk, maar kan niet worden uitgesloten.

Voor een sfeerimpressie van de werkzaamheden van onze militairen in het gebied klik hier.