Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


MSR-symposium: waterkwaliteit verbetert

Jaarlijks stelt MSR een monitoringsrapport op over de kwaliteit van het milieu in de Stadsregio Rotterdam. Dit jaar lag de nadruk op de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Uit het hoofdrapport blijkt dat de kwaliteit van de binnenwateren
-zoals kanalen, sloten en plassen- de laatste jaren fors is verbeterd. Zo scoort nu 70% van deze wateren een voldoende, terwijl dit in 1995 nog maar 30% was. Dit komt onder andere doordat gemeenten woningen aansluiten op de riolering, waterschappen natuurvriendelijke oevers aanleggen en de waterzuivering verbeteren.

Bron van zorg, zo stelt het rapport, is de zogenaamde verzilting, het toenemen van het zoutgehalte van grond- en oppervlaktewater. Besluitvorming over het inlaten van zout water en door de klimaatverandering langere periodes van droogte, kunnen er toe leiden dat soms onvoldoende schoon, zoet water beschikbaar zal zijn bij de inlaatpunten. Zout(er) oppervlaktewater kan met name voor de akkerbouw een probleem zijn.

rooij.jpg (5 Kb) Tijdens het symposium sprak Nico de Rooy, hoogheemraad van Schieland en de Krimpernerwaard, zijn waardering uit voor de gerealiseerde verbetering van de waterkwaliteit. `De waterschappen en andere overheidsinstanties hebben in de afgelopen jaren veel energie en financiën gestoken in het verbeteren van de waterkwaliteit. De Bergse Plassen in Rotterdam en het Externe link project RZG zijn daar goede voorbeelden van. Om de Europese doelen in 2015 voor de waterkwaliteit te halen, hebben we het er samen druk mee. Waterschappen, gemeenten, de provincie, het Rijk en andere organisaties zoals natuur- en milieuverenigingen binnen en buiten de regio moeten de handen ineenslaan en nauw samenwerken om de waterkwaliteit in het Rijnmondgebied verder te verbeteren.'

MSR is een samenwerkingsverband van verschillende overheidsinstanties in de stadsregio Rotterdam. Ook het hoogheemraadschap is hierin vertegenwoordigd.