Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
9 juni 2006

REGELING INBURGERING ALLOCHTONE VROUWEN VOOR DE NIET G31-GEMEENTEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met de regeling inburgering allochtone vrouwen niet G31-gemeenten. Het kabinet geeft hiermee vervolg aan het actieplan TaalTotaal van de Commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen (PaVEM). Voor de niet G31-gemeenten is in totaal ruim 8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor extra inburgeringsvoorzieningen voor allochtone vrouwen die uiterlijk 31 december 2006 starten. Voor de G31-gemeenten zijn eveneens middelen beschikbaar gesteld voor extra inburgeringstrajecten voor vrouwen (in totaal ruim 14 miljoen euro). Voor deze gemeenten worden de middelen toegevoegd aan de brede doeluitkering sociaal, integratie en veiligheid. De betreffende uitvoeringsregeling zal hiervoor op korte termijn worden gewijzigd.

De inburgeringsvoorzieningen moeten gericht zijn op de verwerving van kennis van de Nederlandse samenleving en van de Nederlandse taal op niveau A2 van het Europees raamwerk voor Moderne Vreemde talen voor spreek-, luister- en gespreksvaardigheid en op het niveau A1 voor schrijf- en leesvaardigheid. De inburgeringsvoorziening wordt afgesloten met het inburgeringsexamen. Het examen bestaat uit een centraal deel en een praktijkdeel.

Het gaat om vrouwen die nog niet een inburgeringsprogramma volgen op grond van één van de nog geldende oudkomersregelingen. Daarbij betreft het vrouwen zonder inkomen uit betaald werk of uitkering en vrouwen met een uitkering, met de verplichting om werk te aanvaarden en een aanbod voor een voorziening die toe leidt naar arbeid. Gemeenten zijn vrij in de wijze waarop zij het doel van de regeling, namelijk het succesvol afleggen van het inburgeringsexamen door de doelgroep, willen realiseren.

RVD, 09.06.2006