Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
9 juni 2006

KABINET: NIEUWE REGELING VOOR DIENSTEN AAN HUIS

Particulieren die voor maximaal drie dagen per week een hulp nemen voor werk in en rondom het huis worden vrijgesteld van het afdragen van premies en loonbelasting. Het kabinet heeft dit besloten op voorstel van de staatssecretaris Van Hoof Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Wijn van Financiën. Het kabinet wil met de nieuwe 'regeling dienstverlening aan huis' de markt van persoonlijke dienstverlening stimuleren.

Onder de regeling vallen werkzaamheden die in en rondom de woning van een opdrachtgever plaatsvinden. Te denken valt aan hulp in de huishouding, tuinonderhoud, oppassen en verzorging van huisdieren. Voor huishoudhulpen geldt nu al de zogenoemde 'huishoudhulpregeling' waarbij de opdrachtgever geen premies en loonbelasting hoeft af te dragen als de hulp maximaal twee dagen per week werkt. Deze regeling wordt vervangen door de ruimere 'regeling dienstverlening aan huis'. Veel mensen denken dat ze iemand zwart laten werken omdat ze niets opgeven bij de belastingdienst. Dit is niet het geval omdat de opdrachtgever geen opgaveplicht heeft.

Doordat opdrachtgevers voor de ingeleende hulp geen premies betalen, zijn de werknemers goedkoper. Ook hebben opdrachtgevers geen administratieve rompslomp. De hulp mag voor meerdere opdrachtgevers werken zonder dat deze premies en loonbelasting moeten afdragen. Degene die de dienst verricht is wel gewoon inkomstenbelastingplichtig.

Met de introductie van de 'regeling dienstverlening aan huis' reageert het kabinet op het rapport 'Huis houden op de markt' van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Die heeft eerder dit jaar op verzoek van de Tweede Kamer advies uitgebracht over het stimuleren van de markt voor persoonlijke dienstverlening.

De Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zetten samen een publiciteitscampagne op om opdrachtgevers en dienstverleners op de hoogte te brengen van de mogelijkheden die de nieuwe regeling hen biedt.

RVD, 09.06.2006