Partij van de Arbeid


Den Haag, 9 juni 2006


Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de staatssecretaris van Milieu


over de berichtgeving dat de landelijke GGD's afstand nemen van het standpunt van de staatssecretaris rondom gezondheidsrisico's n.a.v. het Zwitserse UMTS-onderzoek


1) Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving (1) over de opvattingen van de 36 landelijke GGD's n.a.v. de presentatie van het Zwitsers onderzoek naar de korte termijneffecten bij blootstelling aan UMTS-straling?


2) Heeft u gelezen dat de onderzoekers die het onderzoek in Zwitserland hebben uitgevoerd zelf van mening zijn dat er op basis van dit onderzoek geen conclusies kunnen worden getrokken over gezondheidsrisico's bij blootstelling gedurende langere tijd? (3)


3) Zo ja, waarop baseerde u dan uw uitspraak in RTL Nieuws (2) "dat uit dit onderzoek blijkt dat de straling van basisstations voor UMTS-masten geen relatie heeft met de gezondheid van mensen"?


4) Bent u het met mij eens dat in een dergelijke kwestie de overheid zorgvuldig en eenduidig moet communiceren? Zo ja, vindt u terugkijkend op uw uitspraak in RTL Nieuws dat deze zorgvuldig was?


5) Bent u het met mij eens dat het eveneens onzorgvuldig was om in een ander nieuwsbericht uit te spreken dat "het Zwitserse onderzoek een einde maakt aan alle onduidelijkheid en dat er geen effect is, ook niet een beetje" (4)?
Begrijpt u de neiging van de landelijke GGD's om het door u opgeroepen beeld te corrigeren?


6) Hoe beoordeelt u het feit dat de overheid in deze zeer gevoelige materie niet met één mond spreekt en zodoende de onrust en onzekerheid van veel mensen versterkt?


7) Bent u het met mij eens dat bij een zorgvuldige, eenduidige communicatie over de resultaten van het Zwitsers onderzoek de onrust en onzekerheid hadden kunnen worden verminderd?


8) Bent u bereid het beeld dat u hebt opgeroepen te corrigeren, en met de GGD's om tafel te gaan om te komen tot een gezamenlijke lijn waar burgers en gemeenten mee uit de voeten kunnen?


9) Op welke wijze denkt u om te gaan met de oproep van de GGD dat nog steeds rekening moet worden gehouden met de bezorgdheid van mensen over de risico's?


10) Bent u bereid het initiatief te nemen tot verder onderzoek naar lange termijneffecten, zoals ook door de Gezondheidsraad is aanbevolen?


Bronnen:

(1) De Stentor, donderdag 8 juni 2006, Alarm over UMTS van alle GGD's
(2) RTL 4 Nieuws, dinsdag 6 juni 2006, 19:30 uur
(3) Samenvatting over het Zwitserse UMTS-onderzoek, afkomstig van de onderzoeksgroep o.l.v. de Universiteit van Zurich
(4) De Volkskrant, woensdag 7 juni 2006, Gemeente moet verzet opgeven tegen UMTS-mast


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl