Unicef



Nepal: succesvol demonstreren voor onderwijs 09 juni 2006, Kapilvastu, Nepal - Het goede nieuws rechtstreeks uit Nepal: sinds 2004 zijn er bijna 500.000 kinderen naar de basisschool gegaan, van hen ruim 270.000 meisjes. De reden? De landelijke campagne Welcome to School, welkom op school, opgezet door Unicef. Tussen al het geweld door, werpt de campagne duidelijk zijn educatieve vruchten af. En kinderen gaan vreedzaam (!) de straat op en eisen hun recht op onderwijs op. "Ik eis onderwijs!"

Met spandoeken en borden voeren kinderen in Nepal actie voor onderwijs voor alle kinderen. Hier in het dorpje Gotihawa. Foto: Unicef video


Met spandoeken en borden voeren kinderen in Nepal actie voor onderwijs voor alle kinderen. Hier in het dorpje Gotihawa. Foto: Unicef video

De campagne Welkom op School loopt nu ruim twee jaar in Nepal. Het doel is zoveel mogelijk achtergestelde kinderen, vooral meisjes, naar school te krijgen. De nadruk ligt op meisjes omdat zij vergeleken bij jongens nog vaak thuis zitten. Daarnaast werd in het kader van Welkom op School, ook de schoolomgeving zelf verbeterd en werden docenten getraind.

Actie, actie, actie!
Een half miljoen kinderen naar de basisschool. "Een fantastisch resultaat! Aanzienlijk meer dan de oorspronkelijke doelstelling van 160.000 kinderen", vertelt Suomi Sakai van Unicef Nepal enthousiast. "Maar een half miljoen kinderen gaat nog niet naar school. Dat is een half miljoen te veel!"

Daarom gingen de afgelopen weken duizenden kinderen in heel Nepal de straat op om te demonstreren vóór onderwijs. Van de hoofdstad Katmandu tot in de kleinste dorpjes kwamen kinderen in actie. Hun spandoeken spraken boekdelen: "Stuur kinderen naar school! "Geen discriminatie van meisjes! "Bescherm de rechten van het kind!"

Als onderdeel van de campagne 'Welkom op School' delen onderwijzers uitnodigingen uit aan ouders van wie de kinderen geen onderwijs volgen. "Kom ook!" Foto: Unicef video

Als onderdeel van de campagne 'Welkom op School' delen onderwijzers uitnodigingen uit aan ouders van wie de kinderen geen onderwijs volgen. "Kom ook!" Foto: Unicef video

Verleden en toekomst
Het afgelopen jaar waren er veel onlusten in de bergstaat. "Onze belangrijkste zorg was de scholen openhouden", vertelt Sakai. "Maar nu de strijdende partijen een akkoord hebben gesloten hopen we dat we dit jaar verder kunnen groeien, nog meer kinderen naar school!" De redenen waarom kinderen niet naar school gaan zijn divers. Vaak is het een lokale gewoonte om meisjes thuis te houden, maar soms blijven ze ook thuis vanwege pure armoede. Ouders kunnen school domweg niet betalen.

Samen met de overheid en andere hulporganisaties, pakt Unicef deze problemen stuk voor stuk aan. Er zijn maar liefst 125.000 beurzen uitgedeeld zodat kinderen van arme families toch naar school kunnen. Ook wordt extra schoolmateriaal uitgedeeld zoals pennen en schriften. Praktisch, maar het is ook een stimulans voor de kinderen om naar school te komen én te blijven.

Gestaag neemt het aantal kinderen dat naar school gaat toe. Ouders raken overtuigd van het belang van goed onderwijs. Een moeder vertelt: "Vaak zeggen mensen dat het geen nut heeft om m'n dochter naar school te sturen. Maar ik geloof in onderwijs. Het is goed voor haar, waar ze ook terechtkomt. Onderwijs geeft hoop."