Kerkinactie en ICCO blij met toezeggingen KNVB vrouwenhandel

Kerkinactie

Kerkinactie en ICCO blij met toezeggingen KNVB om vrouwenhandel tegen te gaan

De KNVB onderschrijft de verklaring van de Duitse voetbalbond tegen vrouwenhandel. Dat heeft de voetbalbond deze week aan Kerkinactie en ICCO laten weten. Ook zal de KNVB de Supportersclub Oranje vragen naar mogelijkheden te zoeken om 'visitekaartjes' onder haar supporters te verspreiden. Het gaat hierbij om kaartjes met een telefoonnummer van een hulplijn voor vrouwen die slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie.

Deze toezeggingen heeft de KNVB gedaan tijdens een bijeenkomst in Zeist op 7 juni. Vandaag bevestigde de KNVB de afspraken met een persbericht. Kerkinactie en ICCO zijn blij met deze uitkomst. Zij hebben er, mede namens de Stichting Religieuzen Tegen Vrouwenhandel (SRTV) en de Raad van Kerken in Nederland, bij de KNVB voor gepleit om dit onderwerp op de agenda te zetten. Net als andere grootschalige evenementen, is het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland immers een moment waarop gedwongen prostitutie en vrouwenhandel aan de orde zijn.

In de verklaring staat onder meer dat mensenhandel en dwangprostitutie grove schendingen zijn van de mensenrechten. Prostituees moeten met respect worden behandeld door de samenleving en vooral door hun klanten, aldus de verklaring. De campagne 'Stop Dwang Prostitutie'gebruikt het Wereldkampioenschap in Duitsland als een podium om bewustwording bij het publiek te vergroten.

Het is niet bekend hoe vaak vrouwenhandel en de eruit voortvloeiende gedwongen prostitutie voorkomt. Bij de Nederlandse Stichting Tegen Vrouwenhandel melden zich jaarlijks ongeveer tweehonderd slachtoffers aan, maar dat wordt het topje van de ijsberg genoemd. Wel is duidelijk dat het vooral gaat om vrouwen uit Azië, Afrika en Oost-Europa die onder valse voorwendselen naar rijkere landen worden gelokt. Zij verwachten dat ze hier een nieuw bestaan kunnen opbouwen, maar belanden - gedwongen - in de prostitutie. Hun paspoort wordt meestal afgenomen, ze worden bedreigd, blootgesteld aan geweld en moeten overleven in de illegaliteit.

Van 29 t/m 31 mei 2006 vond in Utrecht een besloten internationale conferentie plaats over mensenhandel. Aan de conferentie werd deelgenomen door verschillende nationale en internationale organisaties en kerken die mensenhandel bestrijden. De organisatie van de conferentie lag in handen van Kerkinactie en de SRTV, met steun van ICCO. Ook de deelnemers aan deze conferentie ondersteunden het initiatief om deze visitekaartjes onder de supporters van Oranje te verspreiden.

Bijlage: Verklaring tegen vrouwenhandel van de Duitse voetbalbond