Ministerie van Financiën

Voorbeeld handhavingsconvenant

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017
2500 EA Den Haag

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

9 juni 2006

DGB 2006-03312

Onderwerp

Handhavingsconvenanten

Geachte voorzitter,

Tijdens de Algemene Financiële beschouwingen op 13 december 2005 inzake het in 2006 te voeren beleid naar aanleiding van de Miljoenennota 2006, het Belastingplan 2006 en de Wet Vpb-pakket 2006 heeft u mij gevraagd een concept van een handhavingsconvenant te verstrekken. Ik heb daarop aangegeven dat ik transparant wil zijn waar dat kan, maar dat ik mij juridisch-ambtelijk wil laten adviseren in hoeverre openbaarmaking kan plaatsvinden. Hieruit is gebleken dat er geen overwegende bezwaren op het punt van de geheimhoudingsplicht zijn tegen het openbaar maken van een geanonimiseerde versie van een met een bedrijf gesloten handhavingsconvenant. Als bijlage stuur ik u daarom een geanonimiseerde versie van een handhavingsconvenant.

De openbaarmaking past in de lijn van de transparantie die ik ook met het sluiten van handhavingsconvenanten met bedrijven wil bereiken. Met een groot deel van de 20 bedrijven die deelnemen aan de pilot is al een handhavingsconvenant gesloten. Gezien de positieve ervaringen tot nu toe heb ik besloten om de pilot uit

te breiden met nog eens 20 bedrijven. Zoals uit de geanonimiseerde versie blijkt gaat het om een afspraak over de wijze en intensiteit van het toezicht, waarbij tevens afspraken worden gemaakt over de wijze waarop het verleden kan worden afgewikkeld. Uitgangspunt is daarbij dat het bedrijf de fiscale risico's in het heden meldt en dat de Belastingdienst daarover zo spoedig mogelijk een standpunt inneemt. De fiscale behandeling vindt plaats binnen bestaande wet- en regelgeving, waardoor er geen sprake is van gunstiger of ongunstiger standpunten. Overigens wil ik benadrukken dat het primaire uitgangspunt is dat handhavingsconvenanten worden gesloten met bedrijven die hun ''tax control framework'' op orde hebben, mede ingegeven door IFRS-standaarden en de Amerikaanse Sarbanes-Oxley wet.

Een kopie van deze brief zal ik ook aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal zenden.

Hoogachtend,

De Staatssecretaris van Financiën,
mr.drs. J.G. Wijn