Ingezonden persbericht


Zwitsers onderzoek naar UMTS gevaren misleidend

De aanpak en resultaten van het Zwitserse onderzoek naar mogelijke schadelijke effecten van UMTS straling nopen de Werkgroep elektrische overgevoeligheid tot het afgeven van een alarm. Onderzoekers hebben nogal ongenuanceerde opvattingen t.a.v. het probleem van elektrohypersensitiviteit (EHS) waaraan ca. 1,5% van de bevolking lijdt. Kenmerken zijn chronische vermoeidheid, concentratie-, geheugen- en slaapproblemen, oorsuizingen etc. Oorzaak: blootstelling aan hoog- of laagfrequente elektromagnetische velden (straling) van zendmasten en ander elektronisch gerei thuis. Het gaat over bij vertrek naar een elektrisch 'schone' omgeving.

Het artikel (bron, zie onder) concludeert dat mensen UMTS straling niet kunnen waarnemen. Dit is misleidend omdat met een paar elementaire EHS problemen geen rekening is gehouden, met als gevolg dat de verschillen tussen de controle- en experimentele groep wellicht werden geminimaliseerd.


1. De experimenten werden uitgevoerd met vrijwilligers: ongevoelige en zendmast-'gevoelige' personen. Echt zieke elektrogevoeligen hebben niet kunnen deelnemen.


2. Mensen met neurologische/psychiatrische problemen of met slaap- en gehoorproblemen zijn van deelname uitgesloten. NB, de mensen die authentieke EHS klachten vallen grotendeels in deze uitsluitingscategorie. Gevoeligen zijn ondervertegenwoordigd.


3. Ieder individu heeft zijn eigen biologische klok en reageert niet op alle momenten even sterk. Testtijdstippen zijn daar niet op afgesteld en positieve reacties zijn daardoor wellicht uitgebleven.


4. Ieder heeft zo zij eigen specifieke hinderfactor: dat kan zijn velden van zendmasten, DECT telefoon of andere moderne elektronische; niet noodzakelijk UMTS velden.


5. Gevoeligen komen waarschijnlijk stijf van de stress bij de testlocatie aan, nog ziek van de bestralingen thuis en kunnen niet geacht worden normaal te reageren op de kortstondige blootstellingen.


6. De testlocatie zelf bevat relatief sterke laagfrequente velden die aanwezigen kunnen hinderen. Men geeft op een velddichtheid van 0,2 microTesla, terwijl naar onze inzichten 0,01 microTesla al veel is.

Wij van de WEO weten ook nog niet hoe dit soort experimenten zou moeten inkleden, wil je een zinnig resultaat krijgen. Maar hier zijn alle redelijke vooronderstellingen met voeten getreden. Laakbaar is dat uit het uitblijven van positieve reacties van gevoelige proefpersonen op veld-aan signalen de conclusie wordt getrokken dat de velden kennelijk niet kunnen worden opgemerkt. De groep der elektrogevoeligen wordt hierdoor onterecht geschoffeerd.Laakbaar ook dat staatsecretaris P van Geel concludeert dat er dus geen gevaar van UMTS systemen is te duchten. Beter zou het zijn geweest als eerst werd onderzocht hoe je het EHS syndroom wat hanteerbare parameters zou geven om oorzaak en gevolg beter te kunnen bestuderen. De Gezondheidsraad publiceerde vorige week de "Voorstellen voor onderzoek naar effecten van EM velden op de gezondheid"". Daarin wordt juist gepleit voor beter onderzoek naar effecten van zowel hoog- als laagfrequente velden.

Dr. Hugo Schooneveld , Lid van de Burgeralliantie van het MeldpuntenNetwerk Gezondheid en Milieu

Info:
Voor informatie over Elektrohypersensitiviteit EHS, (of Elektrische overgevoeligheid) in het algemeen, klik hier Internet: www.electroallergie.org e-mail: schooneveld@electroallergie.org

Correspondentieadres:

H. Schooneveld, Everlaan 10, 6705 DJ Wageningen, Nederland Tel. 0317-415081