Digitale Gemeente Houten

Voor WK feest in Houten géén vergunning nodig

dinsdag 23 mei 2006 - Bron: Houtentouwtje.nl

Vrijdag 9 juni begint het WK Voetbal in Duitsland. Het zal weinigen zijn ontgaan. Ook de Houtense politiek laat het niet onberoerd. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in april het standpunt ingenomen dat als meerdere bewoners in een straat tijdens het Wereldkampioenschap voetbal op straat, dus in de openbare ruimte, voetbal kijken en er bovendien sprake is van enige vorm van organisatie, dit als een vergunningplichtig evenement kan worden aangemerkt.

D66 en PvdA hebben daar vorige week schriftelijke vragen over ingediend bij het college van B&W. Dat de vragen ook binnen het college inmiddels waren opgekomen bleek vandaag uit de beantwoording. Reeds begin vorige week had het college zich gebogen over de vraag welk beleid er in Houten zou worden toegepast tijdens de WK Voetbal.

Samenvattend, in de gemeente Houten hebben we tijdens het WK Voetbal geen vergunningplicht, maar wordt een meldingplicht ingevoerd. Daarmee werkt de gemeente Houten mee aan de te verwachten feestvreugde.

Beantwoording van de vragen van D66 & PvdA

1. Is het college voornemens het standpunt van de VNG inzake de vergunningplicht voor het gezamenlijk op straat bekijken van WK voetbalwedstrijden over te nemen of neemt het college een ander standpunt in en welke motivatie heeft het college voor het door haar in te nemen standpunt?
Het college heeft op 16 mei 2006 reeds een besluit genomen waardoor geen vergunningplicht, maar een meldingplicht wordt ingevoerd. Het besluit is genomen om de saamhorigheid in de buurt te bevorderen, openbare orde en verkeersveiligheid te reguleren en te waarborgen, het afval op straat te beperken en administratieve rompslomp te beperken.


2. Indien het college niet van plan is het standpunt van de VNG over te nemen, is het college dan bereid om groepen bewoners te faciliteren door het geven van een duidelijke richtlijn en/of het eventueel ter beschikking stellen van afzet materiaal, zodat als er delen van woonstraten afgezet worden dit op een wijze gebeurt die de veiligheid van de feestvierders' zo veel mogelijk waarborgt en tegelijkertijd de overlast voor bewoners die niet aan het evenement' willen deelnemen, zoveel mogelijk beperkt houdt?
Met deze Houtense regeling volgen wij de VNG-lijn niet. Wij faciliteren bewoners wel; hiervoor zijn spelregels opgesteld.


3. Indien het college van mening is dat toch voor dergelijke evenementen een vergunning nodig is, is het college dan bereid om een versnelde, soepele en vereenvoudigde procedure in te stellen zodat vergunningen binnen één á twee dagen verleend kunnen worden, zodat spontane initiatieven zo min mogelijk gehinderd worden door bureaucratie?
Ja, daarom is tot een meldingsplicht besloten.


4. Is het college bereid haar standpunt in deze zo spoedig mogelijk kenbaar te maken in de gemeenterubriek en op de website van de gemeente?
Uiteraard wordt dit kenbaar gemaakt in de gemeenterubriek en op de website van de gemeente. De meldingen kunnen digitaal worden ingediend.

Spelregels

Om het feest voor een ieder postief te laten verlopen, voetballiefhebbers en overige inwoners heeft de gemeente een aantal spelregels samengesteld.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Houten; overwegende dat het gewenst is regels te stellen omtrent het kijken van voetbal op straat in de periode 9 juni - 9 juli 2006 in de gemeente Houten; gelet op artikel 2.1.5.1 lid 3 onder a van de APV en de Algemene wet bestuursrecht;

besluiten:


1. De gemeente Houten voor de periode van 9 juni tot 9 juli 2006 aan te wijzen als gebied waar het is toegestaan om zonder vergunning op de openbare weg gezamenlijk naar het WK voetbal te kijken en daarvoor de benodigde voorwerpen te plaatsen.


2. Daaraan de volgende regels te verbinden:

Spelregels WK Voetbal kijken op straat
A. De activiteit moet twee dagen van te voren worden gemeld bij de gemeente middels het daarvoor vastgestelde formulier. B. De buurt moet vooraf worden geïnformeerd over de activiteit; C. Wegen mogen niet worden afgesloten in verband met de verkeersveiligheid, de toegankelijkheid voor hulpdiensten en de openbare orde;
D. Het gezamenlijk voetbal kijken mag geen commercieel karakter hebben;
E. Het drinken van alcohol tijdens de activiteit ter plaatse is toegestaan, maar overmatig drankgebruik en overlast worden niet getolereerd. Verkoop van drank is niet toegestaan; F. Het kijken van de wedstrijden met meer dan 100 personen is vergunningplichtig;
G. De eindtijd voor deze activiteiten is in verband met mogelijke overlast voor omwonenden die niet meekijken, gesteld op 24.00 uur; H. Geluidsoverlast moet zoveel mogelijk worden voorkomen; I. Het deel van de openbare weg dat wordt gebruikt moet na afloop worden opgeruimd en schoon worden achtergelaten; J. Afgesloten tenten zijn niet toegestaan.
K. Indien u gebruik maakt van een barbecue gelden de volgende voorschriften:

- Er dienen een goedgekeurde brandblusser van min. 6 kg en 2 emmers water bij de barbecue geplaatst te worden.

- Bij een gasgestookte barbecue geldt dat de oranje slang niet ouder mag zijn dan 2 jaar en het drukventiel niet ouder mag zijn dan 5 jaar.


- De gasfles mag niet binnen een afstand van 3 meter van een straatkolk staan.


3. Indien niet wordt voldaan aan de spelregels onder A tot en met K is een vergunningaanvraag
noodzakelijk.


4. Als wordt geconstateerd dat in genoemde periode de spelregels worden overtreden, kan hiertegen worden opgetreden en de activiteit worden stilgelegd. Op de naleving van de spelregels wordt toezicht gehouden. Aanwijzingen van politie, brandweer en gemeente moeten altijd worden opgevolgd.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).