Arion Ensemble Utrecht speelt authentiek: "Maestro, Musik"

Duitse componisten, Italiaanse virtuositeit

UTRECHT, 20060530 -- Het Arion Ensemble Utrecht verzorgt op 9 en 10 juni twee bijzondere concerten in Utrecht en in Amsterdam. Centraal thema in deze concertserie is de grote invloed die de Italiaanse virtuozen op de Duitse componisten hebben gehad. Op het programma staan daarom werken van onder andere Vivaldi, Händel en Bach. Het Arion Ensemble is een jong Utrechts gezelschap dat oude én minder oude muziek op authentieke wijze uitvoert. Dirigent van het ensemble is Chris Pouw.


In 'Maestro, Musik!' laat het Arion Ensemble Utrecht horen welke invloed Italiaanse 'virtuozen' op drie grote Duitse componisten (Muffat, Händel, Bach) hebben gehad. Italië heeft in de muziekgeschiedenis altijd voorop gelopen bij het ontwikkelen van nieuwe stijlen.
Een verblijf in Italië maakte daarom bijna altijd onderdeel uit van de muziekopleiding. Het concert van het Arion Ensemble Utrecht laat zien, of beter gezegd horen, op welke wijze de Duitse componisten Georg Muffat, Georg Friedrich Händel en Johann Sebastian Bach door Italiaanse voorbeelden zijn gevormd. Om dit te verduidelijken staat ook werk van Vivaldi op het programma, één van de belangrijkste Italiaanse virtuozen.

Het Arion Ensemble bestaat sinds 2000, het is een jong gezelschap dat oude en ook minder oude muziek op authentieke manieren uitvoert.
Het ensemble werkt er geestdriftig aan om Utrecht écht op de kaart te zetten als 'Capital of Early Music': namelijk door Utrechtse musici, van binnenuit dus. Het bracht in de afgelopen vijf jaar voornamelijk barok repertoire ten gehore. De periode die door het Arion Enseble Utrecht in totaliteit wordt bestreken is echter ruimer: tussen 1600 en 1900. De nadruk ligt op de authenticiteit van de uitvoeringen.
De musici van het gezelschap spelen daarom op oude instrumenten of kopieën daarvan. Het gezelschap bestaat uit een vaste kern van musici en instrumentalisten. Per project wordt deze kern uitgebreid met de benodigde musici. De leden van het Arion Ensemble Utrecht zijn allen professionele musici die gespecialiseerd zijn in authentieke uitvoeringspraktijk.

Het Arion Ensemble Utrecht wordt geleid door jonge dirigent Chris Pouw (32) die in de loop van vele jaren grote ervaring heeft opgedaan met het stijlgetrouw uitvoeren - naar 'letter' en geest - van oude muziek. Al tijdens zijn conservatoriumopleiding legde hij zich toe op de authentieke uitvoeringspraktijk. Ook als dirigent en als artistiek leider van het Arion Ensemble Utrecht heeft hij de afgelopen vijf jaar ruime gelegenheid gehad om zich te ontwikkelen tot specialist op dit gebied.

Op 9 juni om 20.15 uur treedt het Arion Ensemble op in de Lutherse kerk in Utrecht. Het concert in Amsterdam vindt op 10 juni om 20.15 uur plaats in de Keizersgrachtkerk. Voor kaartverkoop en verdere informatie kunt u terecht op de website van het Arion Ensemble Utrecht, www.arionensemble.nl. Deze website is vanaf 1 juni geheel vernieuwd.



Arion Ensemble Utrecht