Gemeente Ede

Meerjarenbeleidsvisie 2006-2010

PERSBERICHT
nummer 118 / Ede, 8 juni 2006

`Ondanks de handrem, toch met kracht vooruit`
College presenteert Meerjarenbeleidsvisie 2006-2010

De gemeente Ede is erin geslaagd het jaar 2005 met een positief resultaat van 1,7 miljoen af te sluiten. Het grootste deel van de meevaller kan worden gebruikt om de Meerjarenbeleidsvisie voor de periode 2006-2008 sluitend te maken. Voor de jaren daarna is de prognose somberder en moet er wellicht bezuinigd worden. Een en ander is sterk afhankelijk van de inkomsten die de gemeente Ede de komende jaren vanuit het rijk ontvangt.

Dat bleek donderdag 8 juni voor de raadsvergadering waar het college van burgemeester en wethouders de Programmarekening 2005 en de Meerjarenbeleidsvisie 2006-2010 inclusief de Lenterapportage 2006 aanbood. Op korte termijn staat de gemeente Ede er financieel redelijk goed voor. Op langere termijn zijn er nog diverse onzekerheden. De Programmarekening 2005 geeft een terugblik over het afgelopen jaar 2005. De Lenterapportage 2006 geeft de stand van zaken van het lopende jaar aan. De Meerjarenbeleidsvisie kijkt vooral naar de toekomst. Laatstgenoemde visie vormt de beleidsmatige en financiële vertaling die het nieuwe college heeft gedaan van het bestuursconvenant voor de komende vier jaar.

Programmarekening 2005
Het college is blij dat het jaar 2005 met een voordelig saldo van ruim
1,7 miljoen is afgesloten. De belangrijkste oorzaak voor deze meevaller is dat er minder uitkeringen hoefden te worden verstrekt. Het college is ook tevreden dat de accountant een goedkeurende verklaring heeft gegeven voor zowel getrouwheid als de rechtmatigheid. Het laatste is vanaf vorig jaar een nieuwe regeling, waaraan nog veel gemeenten niet kunnen voldoen. Dit betekent dat de gemeente Ede op een juiste wijze voldoet aan allerlei regels zoals voor (Europese) aanbestedingen en verstrekken van uitkeringen en subsidies.

Lenterapportage 2006
Ook de tussenstand van het lopende jaar 2006 geeft per saldo een positief beeld. Dit komt vooral door een meevaller vanuit het rijk, waardoor de gemeente meer geld krijgt uit de algemene uitkering. Ook wordt ingeschat dat het beroep op de Wet Voorzieningen Gehandicapten in 2006 meevalt.

Meerjarenbeleidsvisie 2006-2010
In de Meerjarenbeleidsvisie heeft het college het bestuursconvenant voor de komende vier jaar nader uitgewerkt en de financiële gevolgen in beeld gebracht. Belangrijk hierbij is dat er nog onvoldoende zicht is op de inkomsten van de gemeente in de komende jaren. De financiële gevolgen van de Wet Werk en Bijstand, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, het BTW-Compensatiefonds en ook die van het toekomstig belastinggebied voor gemeenten is onduidelijk. Ook herverdelingen binnen de uitkering die gemeenten van het rijk ontvangen vallen opnieuw nadelig voor Ede uit. Tevens is er nog geen zicht op wanneer en in welke mate het economisch herstel voor Ede geld gaat opleveren. Tot slot vragen veel ontwikkelingen, onder andere voor Ede-Oost en de spoorzone, de komende jaren om forse inspanningen. Het college vindt dat er een spanning is tussen de ambities enerzijds en het tekort aan structurele financiele middelen anderzijds.

Het college stond voor een drietal keuzes: op volle kracht vooruit, niets doen of, weliswaar met de handrem erop, toch zo goed mogelijk doorgaan. Voor het laatste is gekozen. Het college heeft voor haar plannen voor de komende twee jaar (2007 en 2008) éénmalig geld vrijgemaakt.
Voor de jaren daarna gaat het college samen met de raad plannen uitwerken om te komen tot een structurele dekking. Overigens gaat het daarbij om forse bedragen; in 2010 zou het tekort tenminste 3 miljoen zijn.

Ambities
Voor de ambities voor de komende twee jaren is 3,5 miljoen beschikbaar.
Er zijn extra gelden voor: veiligheid ( 8 ton), beheer en onderhoud wegen en openbare ruimte ( 3,5 ton), economische Zaken ( 3,5 ton), educatie ( 3 ton), maatschappelijke Dienstverlening ( 7 ton), sport (2 ton), zorg/vrijwilligers (3,6 ton), ruimtelijke ontwikkelingen ( 8 ton), milieu ( 2,5 ton) en publieke dienstverlening ( 1 miljoen). Bij veiligheid gaat een bedrag van 3,5 ton naar uitbreiding van het project veelplegers en bij wegen is er extra geld beschikbaar om de kwaliteit op het afgesproken niveau te krijgen. Bij Economische Zaken is er geld voor uitwerking van de detailhandelsnota en de stimuleringsregeling Ede Centrum. Daarnaast zijn er extra gelden voor schoollogopedie en een tweede leidster op de peuterspeelzalen, het continueren van jongerencentrum Peptalk en extra jeugdwerkactiviteiten in de gemeente, een kwaliteitsimpuls voor de binnen- en buitensport, lokale televisie, voortzetting van het project Investeren in Vrijwilligers, het actualiseren van bestemmingsplannen, herontwikkeling van het buitengebied en het verbeteren en verder uitbreiden van de digitale dienstverlening.

Verdere behandelingsproces
De raadscommissies spreken op 19 t/m 22 juni 2006 over de aangeboden stukken. Op 29 juni 2006 is een extra raadsvergadering uitgeschreven, waarin de raadsfracties hun algemene en financiële beschouwingen geven over de stukken. Vervolgens stelt de raad op 6 juli de stukken definitief vast.

---