Socialistische Partij

Kabinet laat aanpak zakkenvullers over aan de Tweede Kamer

08-06-2006 * Het UWV is synoniem geworden met mensonwaardige herkeuringen, het niet op tijd betalen van uitkeringen, telefonische onbereikbaarheid en gebroken beloften om terug te bellen. De oud-topman Joustra van het UWV krijgt bovenop zijn salaris van naar verluid 175 duizend euro (fors meer dan het salaris van de minister-president) nog eens een bonus vanwege de "prestaties" van het UWV vorig jaar. Een woordvoerder van het UWV geeft als uitleg voor de bonus: "...dat een groot deel van de doelen toch wel gehaald zijn."

Ewout Irrgang SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft er geen goed woord voor over: "Ik denk dat de gemiddelde Nederlandse werknemer niet bij zijn baas moet aankomen met het voorstel dat hij een bonus krijgt als hij zijn werk voor `een groot deel' doet. En dan laten we maar even buiten beschouwing dat de Tweede Kamer in 2004 al eiste dat de heer Joustra ontslagen zou worden vanwege wanbeleid bij de nieuwe huisvesting van het UWV hoofdkantoor. Het is mij dan ook een raadsel hoe iemand als Joustra moreel überhaupt die bonus nog durft aan te nemen, zonder zich diep en diep te schamen over het vullen van zijn zakken op kosten van de Nederlandse belastingbetaler."

"Het zijn deze praktijken waar de mensen pisnijdig van worden, op deze manier wordt het vertrouwen in het openbaar bestuur ondergraven. Ik heb het kabinet dan ook gevraagd of het deze bonus op zijn plaats vindt. Ik begrijp dat het juridisch moeilijk zal zijn om deze bonus te onthouden maar heeft verantwoordelijk minister De Geus de heer Joustra aangekeken, opgebeld, of op een andere manier gevraagd: wanneer is het voor u genoeg? Vindt u nou zelf dat dit op moreel te verantwoorden is: een bonus voor de prestaties van het UWV? En wat vind de minister-president, die toch graag over waarden en normen spreekt, hier zelf van? Is dit in strijd met zijn waarden en normen over wat fatsoenlijk is in Nederland?"

Deze affaire is het laatste voorbeeld in een lange rij van publicaties over wat er mis met de beloningen in de top van de semi-publieke sector. Vorige week kwam het maandblad Intermediair nog met cijfers waaruit bleek dat de topsalarissen van ziekenhuisdirecteuren, woningcorporaties, publieke energiebedrijven, en universiteiten weer fors omhoog waren gegaan. Vandaar ook opnieuw, voor de zoveelste keer helaas, de gerechtvaardigde vraag: wanneer gaat het kabinet écht iets doen en paal en perk stellen aan de topsalarissen in de semi-publieke sector?

De minister-president zei vrijdag dat hij verbaasd was over de kritiek van de Tweede Kamer. Dat heeft Irrgang verbaasd. "De Kamer vraagt al tijden om nu eindelijk voort te maken en dan nog bent u verbaasd dat er kritiek komt als u een brief stuurt waarin u aankondigt dat u alles nog maar eens een half jaartje gaat onderzoeken? Het is de wereld op zijn kop!"

"De regering kan zich er niet vanaf maken door te eisen dat eerst vier wetsvoorstellen, die tot doel hebben om de salarissen van bestuurders nog eens even met 30 procent te verhogen, worden aangenomen voordat het kabinet iets gaat doen. Ik kan dan ook maar een conclusie trekken: het kabinet is uitgeregeerd en laat het initiatief aan de Kamer om zelf orde op zaken te stellen. Maar linksom of rechtsom moeten aan deze misstanden een einde komen en de opstelling van het kabinet heeft daar tot nu toe totaal niets aan bijgedragen."

Het kabinet deed vandaag wederom geen enkele toezegging. De bonus voor de oud-topman van het UWV is volgens De Geus juridisch onherroepelijk. Zelfs een oproep in een motie van SP, GroenLinks en D66 aan de oud-topman van het UWV om de bonus terug te storten werd niet door het kabinet ondersteund.