Gemeente Rotterdam


---


Nr. 118
9 juni 2006

Belangrijk: embargo tot vrijdag 9 juni 17.30 uur

Erasmusspeld voor de heer Joop Keesmaat

De heer Joop Keesmaat krijgt vandaag uit handen van wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) een Erasmusspeld uitgereikt. De 63-jarige acteur van het ro theater krijgt deze Rotterdamse onderscheiding als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet voor de theaterwereld in Rotterdam. De uitreiking vindt om 17.30 uur plaats in het ro theater aan de Willem Boothlaan 8.

Vanaf 1989 behoort Joop Keesmaat tot de vaste acteurs van het ro theater. Deze maand neemt hij met de voorstelling 'Hersenschimmen' afscheid van het theater. Joop Keesmaat stond meer dan 43 jaar op het toneel. In die jaren heeft hij in een aantal bijzondere voorstellingen gespeeld, waaronder Publikumsbeschimpfung van Peter Handke, Anna Karenina, De Wespenfabriek, Macbeth en Marcel Proust.

Sinds 1996 legt Joop Keesmaat zich naast acteren toe op vertellingen voor een klein publiek. Hij ontwikkelde een unieke stijl als verteller van grote verhalen uit de wereldgeschiedenis. Voorbeelden hiervan zijn de vertelvoorstellingen van Metamorfosen van Ovidius, Dichter en de stad, Dido en Aeneas van Vergilius en Gilgamesj. Voor de laatste voorstelling werd hij genomineerd voor de Louis d'Or, een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste Nederlandse acteur. De heer Keesmaat vertelde zijn verhalen niet alleen in het theater, maar ook in buurthuizen en jongerencentra. Daarnaast werkte hij mee aan een groot aantal educatieve activiteiten, zowel bij het ro theater als op scholen. Sinds 1998 maakt Joop Keesmaat deel uit van de artistieke kern van het ro theater.

De Erasmusspeld wordt toegekend aan personen die zich op sociaal, cultureel, sportief en economisch gebied gedurende een lange periode verdienstelijke hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

noot voor de redactie/