Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GIBO Groep en AccountView lopen voorop bij ondertekenen convenant XBRL-taxonomie

Basis gelegd voor gebruik en beheer Nederlandse taxonomie en infrastructuur voor elektronisch aanleveren financiële informatie aan overheidsinstanties

Amsterdam, 9 juni 2006 - GIBO Groep Accountants en Adviseurs heeft vandaag als eerste accountantskantoor het convenant ondertekend dat de samenwerking regelt tussen overheid en markt over de toepassing van de Nederlandse XBRL-taxonomie. Het gaat hierbij om afspraken over het gebruik en beheer van de taxonomie en de infrastructuur die nodig is voor het elektronisch aanleveren van financiële informatie aan overheidsinstanties. Ook AccountView, leverancier van de financiële software waarvan GIBO Groep en vele andere grote accountancykantoren gebruikmaken, ondertekende het convenant. Beide bedrijven werkten onlangs mee aan een succesvolle pilot, waarbij de taxonomie voor het eerst in Nederland werd ingezet. Zie ook het persbericht op: http://www.gibogroep.nl/Default.aspx?tabid=99

De overheid streeft naar forse administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Een van de manieren om die te realiseren is de vereenvoudiging van het aanleveren van financiële informatie aan de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met behulp van de Nederlandse taxonomie, een financiële begrippenlijst op basis van de internationale financiële standaard XBRL, moeten bedrijven vanaf 1 januari 2007 in staat zijn dit elektronisch te doen. Dit streven wordt bekrachtigd door het convenant dat vandaag is ondertekend door de ministers J.P.H. Donner (Justitie), G. Zalm (Financiën) en A. Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties), staatssecretaris K. van Gennip (Economische Zaken) en door vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel Nederland, het Centraal Bureau voor de Statistiek en diverse accountants- en adviesorganisaties, softwareleveranciers, administratiekantoren, beroeps- en serviceorganisaties van accountants en ondernemingsorganisaties.

Namens GIBO Groep zette directeur Fried Frederix zijn handtekening onder het convenant. "Vanuit onze coöperatieve achtergrond streven we bij GIBO Groep continu naar efficiencyverbetering voor onze cliënten. In de afgelopen jaren hebben we door de automatisering van rapportagesystemen, de introductie van online boekhouden en de online salarisadministratie de kosten voor onze basisdienstverlening met tien tot vijftien procent kunnen verlagen. Dit initiatief tot administratieve lastenverlichting past volledig in onze visie en missie. We pakken de uitdaging dan ook met veel plezier aan", aldus Frederix.

Voor AccountView was het technisch directeur Wim van Lemmen die het convenant ondertekende. Van Lemmen: "Niet alle softwareleveranciers zullen zich geroepen voelen om hun handtekening onder deze afspraken te zetten omdat ze er niet direct de voordelen van inzien. Bij AccountView vinden we ieder efficiencyvoordeel een belangrijke stap vooruit, of die nu voor de overheid, de ondernemers of hun accountants is. Daarom omarmen we dit initiatief en gaan we ons er hard voor maken om vóór 1 januari 2007 klaar te zijn."

Foto 1

Van links naar rechts: Fried Frederix van Gibo Groep en Minister Piet Hein Donner

Foto 2:

Wim van Lemmen van Accountview ondertekent het convenant. Van links naar rechts: Wim van Lemmen, Minister Piet Hein Donner en Fried Frederix van Gibo Groep.

Over AccountView

Sinds 1987 levert AccountView modulair opgebouwde business software aan meer dan 18.000 klanten in Nederland, Duitsland en Engeland. Deze flexibele en snel te implementeren software automatiseert en integreert meerdere bedrijfsprocessen, waaronder de financiële administratie, handel, logistiek, projecten, uren, relatiebeheer en accountancy - al dan niet met een internetkoppeling. AccountView wordt verkocht en ondersteund door een netwerk van onafhankelijke partners die evenals AccountView de nadruk leggen op langdurige relaties. Bekende namen in het klantenbestand van AccountView zijn onder andere: CBF, Free Record Shop Online, GIBO Groep, Humanitas, Intratuin, KNMI, Koningszuivel, Koninklijk Theater Carré, Mazars, SER en Xenos. Meer informatie over AccountView vindt u op www.accountview.com.

Over GIBO Groep
De GIBO Groep is een landelijk opererende accountancy- en adviesorganisatie met ruim zestig vestigingen en circa 1.250 medewerkers. Daarmee komt de GIBO Groep in de top tien van accountantbureaus op de zesde plaats. In de agrarische sector is de GIBO Groep marktleider. Deskundige accountants en adviseurs ondersteunen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector op het gebied van onder meer accountancy, bedrijfskunde, belastingen, juridische zaken en personeel en organisatie.