Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
58 Vragen van mevrouw ir. I.G.M. de Bondt
(vragen binnengekomen op 9 juni 2006)


Op 11 januari 2006 heeft het college besloten de onderhandelingen voor een parkeergarage onder het voorplein van het Spoorwegmuseum vooralsnog stop te zetten. Als enige argument werd opgevoerd dat het Spoorwegmuseum niet mee wilde werken aan de parkeergarage .

In de Utrecht bijlage van het Algemeen Dagblad van 6 juni 2006 staat dat de algemeen directeur van het Spoorwegmuseum zijn standpunt heeft herzien en dat een parkeergarage wat het Spoorwegmuseum betreft tot de mogelijkheden behoort om de parkeerproblemen in de omgeving van het museum aan te pakken.

Uit het bovengenoemde krantenartikel blijkt dat het Spoorwegmuseum in het eerste jaar 475.000 bezoekers heeft ontvangen. Uit de toelichting op de besluiten van het College van B&W d.d. 25 maart 2003 agendapunt 6 blijkt echter dat er niet meer dan 210.000 bezoekers per jaar worden toegestaan en dat op grond van dit maximum aantal bezoekers 200 parkeerplaatsen zijn gerealiseerd.

Gezien het feit dat het Spoorwegmuseum veel meer bezoekers trekt dan voorzien, wat een groot parkeerprobleem met zich mee brengt, en de directeur van het Spoorwegmuseum heeft aangegeven niet langer negatief te staan tegenover een parkeergarage heeft de VVD de volgende vragen:

1. Deelt het College de mening van de VVD dat er een parkeerprobleem is ontstaan rondom het Spoorwegmuseum?
2. Vindt het College dat bij het bepalen van het aantal noodzakelijke parkeerplaatsen uitgegaan moet worden van realistische bezoekersaantallen?
3. Hoeveel extra parkeerplaatsen moeten er in de buurt van het Spoorwegmuseum gerealiseerd worden nu blijkt dat het aantal bezoekers ruim twee keer zo hoog is als oorspronkelijk verwacht? Kan dit aantal onderbouwd worden?
4. Is het College van mening dat de onderhandeling met het Spoorwegmuseum en NS Vastgoed moeten worden hervat nu blijkt dat het enige argument om de plannen voorlopig stop te zetten niet meer geldig is? Zo ja, op welke termijn zijn er resultaten te verwachten? Zo nee, waarom niet?
5. Indien het College geen extra parkeervoorzieningen wil treffen bij het Spoorwegmuseum en 200 gerealiseerde parkeerplaatsen voldoende vindt, kan zij dan aangeven op welke wijze zij het maximale bezoekersaantal gaat handhaven?


---

Zie ook toelichting op het Collegebesluit ,d.d. 11-1-2006
Het College heeft de bezwaren op de uitbreidingsplannen van het Spoorwegmuseum ongegrond verklaard. Dit besluit is genomen in het kader van de procedure om vrijstelling te krijgen van de geldende bestemmingsplannen (ex art. 19 lid 1 WRO) t.b.v. de uitbreidingsplannen.


---- --