Ingezonden persbericht


Persbericht


* * GESCHIKT VOOR ONMIDDELLIJKE PUBLICATIE * * *

NTS Mechatronics en Sioux Embedded Systems winnen Mechatronica Award 2006

Eindhoven, 9 juni 2006

Op het Mechatronica 2006 Congres & Expo ontvingen directeur John Berghmans van NTS-Group en directeur Hans Duisters van Sioux Embedded Systems BV op 8 juni de Mechatronica Award 2006 uit handen van gedeputeerde Onno Hoes van de Provincie Noord-Brabant. Onno Hoes benadrukte het belang van de samenwerking voor de regio. Berghmans en Duisters kregen de Award voor de zogenaamde Summit, een tafelmodel Elektronenmicroscoop. Een uitstekend voorbeeld van een zeer succesvolle samenwerking op het gebied van Mechatronica.

Een deskundige jury onder leiding van John Blankendaal van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij koos samen met de circa 140 congresdeelnemers voor de Summit. Zichtbaar blij en zeer vereerd vertelde John Berghmans over het belang van deze prijs voor zijn bedrijf: "Dit is een erkenning van het succes van onze samenwerking met Sioux. Als NTS-group hebben we net een fusie achter de rug. Dan is het fantastisch om aan je klanten te kunnen laten zien dat we met goede projecten bezig zijn. Met het winnen van deze Award kunnen we het verhaal achter de Summit een beetje meer glans geven."

Berghmans en Duisters en hun teams toonden op de Expo van Mechatronica 2006 de Summit voor het eerst aan publiek. Het is een bètaversie van de tabletop elektronenmicroscoop. Het apparaat, met de omvang van een thuistap, is een eenvoudig te bedienen, sterk geautomatiseerde low-cost, compacte elektronenmicroscoop die de prestatie van een high-end microscoop benadert, maar die dankzij een aantal technologische innovaties net zo goedkoop is als een middle-market lichtmicroscoop. Het unieke in dit project is echter het feit dat de uitbesteder FEI Company de ontwikkeling en uitvoering volledig in handen heeft gelegd van de toeleveranciers. John Blankendaal: "Dit project toont aan dat samenwerkende bedrijven in staat zijn om een groter risico te kunnen nemen. Deze grensverleggende samenwerking stelt hen in staat om tot innovatieve producten te komen. Innovatieve netwerken kunnen een groter innovatievermogen realiseren dan waartoe afzonderlijke ondernemingen in staat zijn."

Ook dagvoorzitter Theo Boshuisen, voorzitter van het Programme voor High Tech Systems ziet dat risico nemen en verantwoordelijkheid afgeven cruciaal zijn voor een goede samenwerking. "Duidelijk is geworden vandaag dat een succesvolle samenwerking tussen OEM-er (original equipment manufacturer) en toeleverancier wordt gestimuleerd als de toeleverancier bereid is risicodragend in een project te participeren. In het winnende voorbeeld hebben de toeleveranciers voor eigen risico meeontwikkeld. Revenuen halen zij pas bij een succesvolle marktintroductie van het samen ontwikkelde product. Een dergelijke aanpak is alleen mogelijk als er een grote bereidheid tot openheid en vertrouwen tussen de partijen bestaat." Aldus Boshuisen. Vertrouwen in elkaar is volgens hem het sleutelwoord bij een succesvolle samenwerking. "Wat ik veel hoorde tijdens het congres is dat samen ontwikkelen slechts mogelijk is als OEM-ers en toeleveranciers op de hoogte zijn van elkaars toekomstige marktbehoeften en de daaruit voortvloeiende productmogelijkheden.. Zij zullen toch inzicht moeten hebben in elkaars Roadmap. En dat kan ook. Vanwege de sterke interactie en historie van bedrijven die binnen heel Nederland op het gebied van de mechatronica werkzaam zijn, zien de ondernemers mogelijkheden om dit soort samenwerkingsverbanden succesvol aan te pakken. Veel van de aanwezige partijen werken vaak al langer met elkaar samen, dan moet je ook vertrouwen in elkaar hebben en durven nemen"

Voor Hans Duisters is de award, na het winnen van de trofee voor de Beste Ondernemers Visie en de verkiezing tot Best 1st Tier Supplier in 2003, een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. "De award is een erkenning voor een nieuwe manier van samenwerking. Door onze rolverdeling kan elke deelnemer beter presteren en sneller groeien. Zo halen we het maximale uit onze samenwerking en nemen we als regio een sterke concurrentiepositie in."

Tot slot merkt Theo Boshuisen op dat de mechatronica-industrie in Nederland een sterke basis heeft. Voor een groot gedeelte is die positie volgens hem opgebouwd vanuit de kennis die in de Philipslaboratoria is ontwikkeld. Deze industrie is vooraanstaand, ook internationaal gezien. Boshuisen benadrukt dat de samenwerkingsvormen tussen OEM-ers en toeleveranciers waarbij optimaal van elkaars expertise gebruik wordt gemaakt, noodzakelijk is om deze positie te blijven versterken.

In dat opzicht is volgens de organisatie het doel van Mechatronica2006, "van initiatief tot resultaat", behaald. Op het congres werd een groot aantal productvoorbeelden getoond van verschillende samenwerkingsvormen. Astrid Strijbos, Directeur van WE ARE BV, Congresorganisator van Mechatronica2006: "Wij zijn er trots op dat we in het programma van 2006 daadkracht over de bühne hebben kunnen brengen. In het congres van 2005 hebben we ingezoomd op het belang van samenwerking tussen OEM-ers en toeleveranciers. Dit jaar hebben we daarvoor het bewijs kunnen tonen, met prachtige projecten die samen gerealiseerd zijn."

Hellen Dankers, Project Manager BizTech van WE ARE BV: "Om in 2007 weer nieuwe resultaten van samenwerking te kunnen tonen, hebben we de dag ook aangegrepen om de deelnemers veel met elkaar te laten praten. Ondernemers uit de regio kennen elkaar vaak al, maar juist de mechatronica-bedrijven buiten Brabant kunnen zich op dit evenement melden als potentiële partner. Wat me opviel was dat, ondanks de warmte en het inspannende programma, bij de ronde tafelgesprekken goed werd gesproken over onderwerpen als automotive, medisch, food en semicon. Er blijft dus behoefte aan netwerkmomenten. Hopelijk kunnen we de ideeën die nu zijn geopperd op Mechatronica 2007 laten zien."

Op de website van Mechatronica2006, georganiseerd door WE ARE in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij kunt u meer lezen over het congres en de award. Vanaf volgende week is er ook een foto verslag te vinden van de dag: www.mechatronica2006.nl


---

Noot voor de redactie,