Time : 14:57:27
Date : 09 June 2006
Sender Name: SETCa-BBTK

KOOPZONDAGEN Vlaanderen: VAKBONDEN BLIJVEN SOCIAAL OVERLEG EISEN

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de distributiesectoren - BBTK/ LBC-NVK / CNE / ACLVB - stelt met genoegen vast dat de regering vandaag niet is overgegaan tot het uitvaardigen van het aangekondigde KB over de uitbreiding van de koopzondagen.

Uiteraard blijven de vakbonden ongerust omdat het mogelijke regeringsinitiatief alleen is uitgesteld (tot half juli) terwijl van vakbondszijde nadrukkelijk gesteld is dat het aan de sociale partners toekomt om in alle vrijheid te onderhandelen over de afspraken die destijds in de handelssector gemaakt zijn.

Op 30 maart 2006 is in dezelfde zin door de sociale partners van de sector gezamenlijk het besluit geformuleerd dat de tewerkstelling van het personeel op zondag is geregeld door het Globaal Akkoord van 1987 en hebben de sociale partners zich geëngageerd om het overleg over dit thema te zullen voeren naar aanleiding van de onder-handelingen voor het sectoraal akkoord van 2007 - 2008.

De vakbonden kondigen alvast aan dat zij zich blijven verzetten tegen een mogelijk regeringsinitiatief om de aan-gekondigde beslissing over de uitbreiding van de koopzondagen uit te voeren. Zij zullen zich in geen geval bij de situatie neerleggen als de regering deze waarschuwing negeert.

Ook FEDIS, de federatie van grote distributiebedrijven, draagt een verpletterende verantwoordelijkheid. Woens-dag nog hadden de vakbonden voorgesteld aan FEDIS om het overleg over het aantal zondagen en de voor-waarden voor tewerkstelling op zondag te voeren voor eind november. FEDIS heeft dit aanbod geweigerd.

Het is de regering en FEDIS die verantwoordelijk zijn voor een mogelijk permanente conflictuele situatie in de sector indien het sociale overleg niet wordt gerespecteerd.