Socialistische Partij

"Belastingmoraal leidt onder bezuinigingen bij Belastingdienst"

09-06-2006 * De bezuinigingen bij de Belastingdienst hebben geleid tot erosie van de belastingmoraal, concludeerde SP-Kamerlid Ewout Irrgang deze week bij de behandeling van het jaarverslag van de Belastingdienst.

Ewout Irrgang Volgens Irrgang was 2005 een klein rampjaar voor de medewerkers van de Belastingdienst en de burgers die met de dienst te maken hebben. In 2006 lijkt de situatie niet veel beter te worden. Hij wees hierbij onder andere op de problemen met de slechte bereikbaarheid van de Belastingtelefoon, de vaak gebrekkige kwaliteit van de antwoorden en de problemen bij de invoering van de zorg- en huurtoeslag.

De recente kritiek van de Algemene Rekenkamer op de gebrekkige controles komt daar nog eens bij. Volgens het jaarverslag zelf is de "ervaren kans op ontdekking" van belastingfraude nu 66 procent, fors lager dan de doelstelling van 83 procent. Irrgang: "Dat is een goede graadmeter om te zien hoe het er voor staat met de bereidheid van de mensen om hun belasting te betalen. Uit deze cijfers concludeer ik dat de belastingmoraal te leiden heeft onder de bezuinigingen."

Het SP-Kamerlid houdt staatssecretaris Wijn van Financiën volledig verantwoordelijk voor de ontstane situatie. De oorzaak is volgens hem de combinatie van ingrijpende wijzigingen van beleid, bezuinigingen en een al lopende reorganisatie.

Wijn heeft inmiddels extra geld gekregen van het kabinet om de problemen aan te pakken. Irrgang noemt dat "in ieder geval te laat en waarschijnlijk ook te weinig".