Vlaamse overheid

Geachte Nieuwsbank Redactie,

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 9 juni 2006

Duidelijk wettelijk kader voor reisbureaus

Vandaag keurde de Vlaamse Regering op initiatief van Vlaams minister van Toerisme Geert BOURGEOIS het voorontwerp van decreet goed dat het statuut van de Vlaamse reisbureaus regelt. Met dit decreet krijgt de reissector eindelijk een wettelijk kader dat aangepast is aan de actuele behoeften van de toerist én van de reisbureaus. Onbekwame of oneerlijke reisverkopers riskeren administratieve boetes tot en met de sluiting van hun zaak.

Met een nieuw wettelijk kader wil de toerismeminister duidelijk afbakenen wie zichzelf reisbureau mag noemen, welke de voorwaarden zijn en welke activiteiten mogen uitgeoefend worden.

De bescherming van de reiziger staat centraal. 'De sector werkt vandaag in een wettelijk kader van meer dan 40 jaar oud. Sindsdien zijn er tal van nieuwe verkoopsvormen, nieuwe reisproducten en logiesvormen enzovoort. Zo heerst er te veel onduidelijkheid en staat de deur open voor misbruiken. De consument is daarvan het eerste slachtoffer,' aldus minister Bourgeois. 'Want alles gebeurt op vertrouwensbasis. Reizen verkopen is immers handelen in beloften: de koper ziet pas wat hij heeft gekocht lang nadat de prijs is betaald.'

Maar ook de sector zelf is vanzelfsprekend gediend met een duidelijk wettelijk kader dat een krachtdadige aanpak van misbruiken mogelijk maakt. In het recente verleden kwamen geregeld agentschappen die zichzelf 'reisbureau' noemen, in opspraak door malafide praktijken. Onbekwame en oneerlijke reisverkopers zetten de reputatie van heel de sector op het spel. Deze was dan ook sterk vragende partij voor een actualisering van het reisbureaustatuut. Daarnaast werden ook de jeugd-, sport- en cultuursector en de consumentenorganisaties betrokken bij de totstandkoming van het decreet.

Het decreet bevat voor het eerst een sluitende definitie van reisbureauactiviteiten, expliciteert wie niet onder de vergunningsplicht valt, maakt een krachtdadige handhaving van de regels mogelijk en kan een hoog kwaliteitsniveau garanderen van de reisbureaus.

Duidelijke definitie van reisbureauactiviteiten

De oude definitie van reisbureaus bevat talrijke achterpoortjes. Zo glippen bijvoorbeeld bemiddelende en adviserende tussenpersonen door de mazen van het net, ook al vragen ze geld voor hun diensten. Nochtans zijn er vandaag, ondermeer door de opkomst van internetboekingen, steeds meer tussenpersonen actief.

Het nieuwe decreet bepaalt dat voortaan een vergunning als reisbureau vereist is wanneer men reizen of logies van derden aanbiedt of een combinatie van reizen met logies .

Wie niet?

Tegelijkertijd wordt ook verduidelijkt wie geen vergunning behoeft, kwestie van bijvoorbeeld tijdelijke reisinitiatieven van verenigingen of scholen niet onmogelijk te maken. Enkele voorbeelden van gevallen waarin geen vergunning vereist wordt:

Organisatoren van reizen, korter dan 24 uur, zonder logies en zonder vliegvervoer bijv. een organisator van dagtrips per autocar

Exploitanten van logies die excursies organiseren van minder dan 24 uur, zonder vliegvervoer bijv. de uitbater van een Bed&Breakfast die een fietstocht naar de lokale brouwerij organiseert voor zijn gasten

Iedereen die zonder commerciële doeleinden en incidenteel een reis organiseert bijv. een jong koppel wil huwen in het buitenland en organiseert de reis voor een 30-tal genodigden.

Diegenen die, zonder commerciële doeleinden en in het kader van hun onderwijstaken of van hun jeugd-, sport-, cultuur-, welzijns-, gezondheids- of volwassenenwerk, een reis organiseren bijv. jeugdbewegingskampen, bos- en sneeuwklassen ...

Activiteiten van Toerisme Vlaanderen

Erkende gemeentelijke, provinciale of regionale toeristische entiteiten, op voorwaarde dat de reizen of logies hoofdzakelijk beperkt zijn tot hun grondgebied

Hoge kwaliteitsvereisten

Het nieuwe decreet voert kwaliteitsvereisten in, zowel voor de onderneming als voor de verantwoordelijken. Nu worden geen verzekeringen vereist noch bepaalde diploma's of ervaring van de leidinggevenden in de reisbureaus. De klanten hebben dus geen garantie dat ze met bekwame mensen te doen hebben.

Het nieuwe decreet bepaalt daarom dat voortaan alle verantwoordelijken (dagelijks bestuur van het reisbureau of feitelijke leiding) moeten voldoen aan voorwaarden op het vlak van beroepskennis, via bijvoorbeeld diploma's en/of beroepservaring. De precieze voorwaarden worden later bij besluit vastgelegd.

Snelle en daadkrachtige aanpak van inbreuken

Vandaag kan Toerisme Vlaanderen bij de vaststelling van een misbruik, enkel een proces-verbaal opmaken en aan het Openbaar Ministerie bezorgen. In de praktijk wordt er echter zelden een vervolging ingesteld. Malafide praktijken blijven zo ongemoeid.

Het nieuwe decreet zorgt ervoor dat wie zonder vergunning handelt of zichzelf een reisbureau noemt, onmiddellijk kan worden gestraft. Daartoe kan Toerisme Vlaanderen voortaan administratieve sancties opleggen en desgevallend de zaak zelfs sluiten.

Het voorontwerp van het nieuwe decreet op de reisbureaus wordt nu voor advies bezorgd aan de SERV, vervolgens aan de Raad van State. Daarna komt het terug op de regeringstafel voor een definitieve goedkeuring en gaat de tekst naar het Vlaams Parlement.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel.: 02-552 70 39
Gsm: 0496-27 57 81
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1149820340246&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht