Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Kant over het voortbestaan van de Stichting Ex6

Kamerstuk, 9-6-2006

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten - Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2685204

9 juni 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over het voortbestaan van de Stichting Ex6 (2050613320).

Vraag 1
Wat is uw reactie op de dreigende opheffing van de stichting Ex6?

Vraag 2
Bent u van mening dat Ex6 een preventieve werking heeft bij mensen met een suïcidewens? Zo ja, hoe gaat voorkomen worden dat de stichting in zodanig financiële nood komt dat voortbestaan niet meer mogelijk is?

Vraag 4
Wanneer zal er voor de stichting Ex6 duidelijkheid komen uit welk potje zij subsidie kan aanvragen en of zij hiervoor in aanmerking komt?

Antwoord op vraag 1, 2 en 4
Een mogelijke opheffing van de Stichting Ex6 zou ik betreuren omdat de activiteiten die de Stichting Ex6 uitvoert, voorzien in een hulpbehoefte die er bestaat bij mensen met suïcidewensen en bij mensen die in het verleden een suïcidepoging hebben ondernomen. Het belang van de hulpverlening van de Stichting Ex6 heb ik enkele jaren geleden al onderkend. Dit blijkt ook uit een waarderingssubsidie van destijds f. 25.000,- die het Ministerie van VWS in 2001 heeft verleend aan de Stichting Ex6.
Of de werkzaamheden van de Stichting Ex6 een preventieve werking hebben in die zin dat daardoor het aantal suïcides daadwerkelijk zou worden voorkomen, kan ik niet met zekerheid beoordelen, maar zo'n preventieve werking ligt wel voor de hand. Van alle door de Stichting Ex6 begeleide mensen hebben twee personen suïcide gepleegd. Gezien het hoge suïciderisico bij de door de Stichting Ex6 begeleide mensen is dit een zeer gering aantal.
Om te voorkomen dat de Stichting Ex6 in financiële nood terecht komt als gevolg van wijzigingen in de financiering van de activiteiten van de stichting bij de overgang naar de Wmo, worden de werkzaamheden van de Stichting Ex6 tijdelijk via de begroting gefinancierd.

Vraag 3
Zijn zelfhulpgroepen, zoals de stichting Ex6, op enige wijze betrokken of onderdeel van het onderzoek van het Trimbos instituut? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Ja. Het Trimbos instituut is bezig met het onderzoek 'Evaluatie en actualisatie van het advies van de Gezondheidsraad (1986) inzake suïcide. De Stichting Ex6 zal (naast een aantal andere organisaties) worden benaderd in dit onderzoek met het doel na te gaan welke interventies en beleidsmaatregelen, inclusief de eigen activiteiten, volgens de stichting kunnen bijdragen aan preventie van suïcidaliteit.