Februari 2006

Provence brengt eerbetoon aan Paul Cézanne

Hele jaar groot aantal evenementen in geboortestad Aix en hele regio

Honderd jaar na de dood van Paul Cézanne (1839-1906), brengt de Provence een groots eerbetoon aan de kunstenaar. '2006, het Jaar van Cézanne' is georganiseerd door de stad Aix-en-Provence en de 0omliggende regio's. Op het programma staan tal van evenementen die aansluiten bij het leven en het werk van de schilder en de invloeden die hij heeft nagelaten.
Afbeelding

'Het Jaar van Cézanne' is dé gelegenheid bij uitstek om bijzondere plekken te bezoeken en de Provence te ontdekken, door het palet van de schilder heen en door die van de vele kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd.

Hele jaar
Het hele jaar door zullen er tentoonstellingen, conferenties en lezingen gehouden worden, die geheel gewijd zijn aan de kunstenaar en zijn belangrijke invloeden op de moderne kunst. Plekken die belangrijk zijn geweest voor Cézanne worden speciaal voor deze gelegenheid opengesteld voor het publiek.

'Cézanne en Provence'
Met de expositie 'Cézanne en Procence' worden voor het eerst worden 110 werken van Cézanne - 80 olieverfdoeken en 30 aquarellen, afkomstig uit musea en privé-collecties van over de hele wereld - tentoongesteld in het Granet museum in Aix-en-Provence. Deze tentoonstelling loopt van 9 juni tot 17 september 2006.

Coproductie
Het evenement is een coproductie van het Granet museum, de streekgemeenschap van Aix, de Vereniging van Nationale Musea en de National Gallery of Art in Washington, waar de tentoonstelling eind januari begon en nog is te zien is tot 7 mei 2006.

M Afbeelding ont Sainte-Victoire
Cézanne heeft lange tijd in de Provence gewoond en gewerkt. De streek was voor hem één van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. Hij was gefascineerd door de berg Sainte-Victoire, die is afgebeeld op maar liefst 87 van zijn werken (zie foto).

Belangrijkste
De internationale tentoonstelling 'Cézanne en Provence' is het belangrijkste evenement van de herdenking van het 100e sterfjaar van de schilder. Mede-organisator van dit evenement is de National Gallery of Art in Washington.

De grootste Cézanne-expositie ooit, met werken uit letterlijk de gehele wereld, brengt niet alleen een eerbetoon aan de Provence, maar vooral ook aan het het genie van Cézanne, de voorloper van het kubisme, het fauvisme en de abstracte kunst.

Lanschap
Het Provencaalse landschap heeft onmiskenbare sporen nagelaten in het werk van Cézanne. In de Provence vond de schilder de duurzame en natuurlijke structuren waarop de tijd geen vat leek te hebben. Zelfs al vertoefde hij maandenlang in hetzelfde landschap, het veranderde bijna niet: de bladeren van de bomen bleven groen, het licht was altijd even helder, de lucht was onveranderlijk staalblauw. Cézanne kon in alle rust de natuur reconstrueren naar zijn eigen artistieke visie.

Thema's
De 80 olieverfschilderijen en 30 aquarellen die tentoongesteld worden, laten vooral landschappelijke thema's zien (l'Estaque, Gardanne, de Bellevueheuvel, het landgoed Jas de Bouffan, de steengroeven van Bibémus, het Chateau-Noir, de berg Sainte-Victoire, het atelier des Lauves), maar ook diverse stillevens, portretten en badende vrouwen.

Afbeelding Granet museum gerenoveerd
Speciaal voor de gelegenheid is het Granet museum in Aix-en-Provence in een nieuw jasje gestoken. Voor de tentoonstelling 'Cézanne en Provence' is de expositieruimte uitgebreid van 900 naar 4.500 vierkante meter en is de opzet van het museum compleet vernieuwd. Het museum werd daardoor één van de mooiste musea voor schone kunsten van de streek.

Kennismaking
Tot december 2006 biedt het Granet museum van Aix-en-Provence tevens een 'kennismakingsparcours'. Met hulp van de modernste technologie wordt de bezoeker ingewijd in de wereld van Cézanne. Het publiek, volwassen én kinderen, zullen op die manier de bijzondere band tussen Cézanne en de landschappen van de Provence én de grote invloed die hij had op de ontwikkeling schilderkunst beter kunnen begrijpen.

Wandeling door Aix
Door de prachtige geboortestad van Cézanne, Aix-en Provence, is een wandelroute uitgezet -op straat aangegeven met de letter C- die langs alle belangrijke plekken uit de tijd van de schilder voert.

Cours Mirabeau
De tocht begin bij zijn geboortehuis aan de Rue de l'Opéra en voert meteen naar de monumentale, door platanen omzoomde, Cours Mirabeau. Aan de kop daarvan kocht Cézanne bij Coupin zijn legendarische hoeden en dronk hij bij het daar vlak bij gelegen en nog steeds befaamde Café des Deux Garcons zijn dagelijkse glas wijn.

Neem de tijd
In totaal staan er, tot aan Cézanne's laatste woonhuis, door de stad heen 34 bijzondere plaatsen op de Cézanneroute aangegeven, zodat je er de tijd voor moet nemen. Een speciale brochure (ook in het Engels) is verkrijgbaar bij l'Office du Tourisme, nabij de Rotonde aan de andere kant van de Cours Mirabeau.

Afbeelding

Hele Provence
Op initiatief van de stad Aix en de streekgemeenschap van Aix - met steun van het Ministerie van Cultuur, de Conseil Régional Provence-Alpes-Cöte d'Azur en het departement Bouches-du-Rhöne - wordt er dit jaar door de hele Provence een reeks van evenementen georganiseerd.

Voetsporen
Ook worden er routes en tochten aangeboden in de voetsporen van de vele kunstenaars, die de landschappen van de regio Provence-Alpes-Cöte d'Azur hebben vastgelegd.

Inspiratiebron
De Provence is door de eeuwen heen een belangrijke inspiratiebron voor tal van schilders geweest. De kracht en de schoonheid van de landschappen, de bijzondere intensiteit van het licht, de prachtige kleuren, de harde contrasten en het heldere licht van het Middellandse Zeegebied zijn op honderden prachtige doeken gezet.

Droomplek
De Naturalisten vonden in de 19e eeuw hun droomplek onder de hemel van de Provence voor hun studie van de natuur en het plattelandsleven. Ook Paul Cézanne en Vincent van Gogh, pioniers van een nieuwe kunststroming, werden verleid door het licht van Zuid-Frankrijk.

Grote stromingen
Van Marseille tot Digne les Bains, via Arles en Saint-Tropez, overal zijn er plaatsen te vinden die van belang zijn geweest voor de kunstenaars en de grote kunststromingen van toen: het impressionisme, het fauvisme en het kubisme.

Afbeelding

Aanraders in Aix-en-Provence
fS Het landgoed Jas de Bouffan: het familiehuis van Cézanne Van 1859 tot 1899 woonde Cézanne op het familielandgoed Jas de Bouffan, gelegen op 2 km van het centrum van Aix-en-Provence. Hij was 20 jaar toen zijn vader deze voormalige bastide kocht. Het huis was omgeven door een park en keek uit op een laan met kastanjebomen. In 1885 richtte hij er een atelier in. Deze belangrijke plek, nauw verbonden met het werk van Cézanne, wordt ter gelegenheid van het Cézanne-jaar voor het eerst opengesteld voor het publiek.

fS De steengroeven van Bibémus: een openluchtmuseum De steengroeven bevinden zich langs de wegen naar Le Tholonet en Vauvenargues. De groeven waren al vanaf de oudheid in exploitatie. In de 17e en 18e eeuw kwam hier het materiaal vandaan voor de gebouwen van Aix. Cézanne huurde hier een hut waar hij veel van zijn doeken bewaarde.
De okerkleurige rotsen van Bibémus inspireerden hem tot het creëren van geometrische vormen De creaties die hieruit voortvloeiden maakten hem tot voorloper van het kubisme. Het landschap, ongeschonden door de tijd, doet bijna buitenaards aan. Een wandeling door de steengroeve voert langs de plekken waar Cézanne de okerkleurige rotsen op doek heeft gezet en langs zijn hut, die nog steeds in goede staat verkeert.

fS Het atelier des Lauves: de werkplaats van de schilder In 1901 liet Cézanne geheel volgens eigen plan een atelier bouwen langs de hellende weg van Les Lauves. In het atelier, dat open is voor het publiek, zijn allerlei attributen, zoals de schildersezel, penselen, verfpotten en voorwerpen die hij gebruikte voor zijn stillevens, tentoongesteld. In dit atelier maakte hij meesterwerken zoals de laatste Sainte-Victoire doeken en les Grandes Baigneuses.

Informatie: Atelier des Lauves
Tel.: +33 (0)4 42 21 06 53
9 avenue Paul Cézanne -13100 Aix-en-Provence
Website: www.atelier-cezanne.com
Reserveren noodzakelijk. Prijs: EUR5,50- gereduceerd tarief EUR4.

fS In de voetsporen van Cézanne
Een wandeltocht door het hart van Aix-en-Provence langs plaatsen waar de schilder heeft geleefd. De route staat aangegeven met de letter C en loopt van zijn geboortehuis tot aan zijn laatste woonadres: 23, rue Boulegon.

Informatie: Office de Tourisme d'Aix-en-Provence Tel.: 33 (0)4 42 16 10 91
Website: www.aixenprovencetourism.com

Er zijn fraaie brochures verschenen, ook in de Nederlandse taal, over het Jaar van Cézanne in de Provence, op te vragen bij Maison de la France in Amsterdam. Zie ook www.franceguidecom/nl

Afbeelding