Gemeente Amsterdam

Organiseer een straatfeest

tijdens WK voetbal 2006

15 maart 2006
---
Bas Kohler

9 juni 2006 gaan de Wereldkampioenschappen voetbal (WK) van start. Er worden dan traditiegetrouw veel straten oranje gekleurd in Nederland en er vinden op verschillende plaatsen in de stad festiviteiten plaats. Het WK biedt ook een mooie gelegenheid om buurtgerichte, kleinschalige activiteiten te organiseren. Daarom heeft de gemeenteraad onlangs besloten het organiseren van straatfeesten te ondersteunen.

Het gaat om kleinschalige buurtactiviteiten waarbij tenminste twintig bewoners van verschillende adressen betrokken zijn. De gemeente ondersteunt dergelijke activiteiten tijdens het WK met een bedrag van EUR 150,- subsidie en door het betalen van de kosten voor een vergunning. Om hiervoor in aanmerking te komen moet een aanvraag formulier worden ingevuld dat op deze website gedownload kan worden. Tevens zijn de voorwaarden waaraan de aanvraag moet voldoen, op deze website terug te lezen.

Voor de subsidies heeft de gemeenteraad een totaal bedrag van EUR 15.000,- uitgetrokken. Wanneer het aantal aanvragen dit budget overschrijdt geldt bij de toekenning van de subsidies het principe wie het eerst komt wie het eerst maalt. Dus: op = op!

Aanvraag

Voor het organiseren van een straatfeest is wettelijk altijd een evenementenvergunning nodig. Aan een straatfeest zonder evenementenvergunning kan dan ook geen subsidie worden verleend. Om die reden dient naast de aanvraag voor de subsidie een aanvraag voor een vergunning te worden ingediend. De kosten die normaliter voor de aanvraag van een evenementenvergunning in rekening worden gebracht, zullen kwijtgescholden worden.

De aanvraag voor zowel de subsidie van EUR 150,- als voor de benodigde vergunning doet u in een keer door het invullen van het gecombineerde formulier dat u hier kunt downloaden.Voorwaarden

Om een vergunning en het subsidiebedrag te krijgen dient uw aanvraag aan enkele voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden kunt u hier downloaden. Indien u verder nog vragen heeft kunt u bellen met 020 624 1111.

Subsidie voorwaarden

Bij de beoordeling van de subsidieaanvraag wordt rekening gehouden met de volgende punten: 1. De aanvraag kan tot 14 april 2006 worden ingediend. 2. De aanvraag wordt ingediend bij de Bestuursdienst, directie Communicatie. 3. Bij de aanvraag wordt het aanvraagformulier volledig ingevuld. 4. De subsidie wordt aangewend voor organisatorische kosten, dus niet voordrank of voedsel. 5. Het betreft een kleinschalig buurtfeest georganiseerd door bewoners of een bewonersorganisatie. Commerciële feesten worden niet gesubsidieerd. 6. Doel van het buurtfeest is het versterken van het contact tussen bewoners of groepen bewoners onderling. 7. Het betreft een kleinschalig buurtfeest georganiseerd door bewoners of een bewonersorganisatie. 8. Het buurtfeest draagt bij aan het versterken van het contact tussen bewoners of groepen bewoners onderling. 9. Bewoners van ten minste twintig adressen uit één en dezelfde straat zullen participeren aan de activiteit. 10. Het evenement vindt plaats tijdens het WK voetbal dat van 9 juni tot 9 juli wordt gehouden. 11. Er wordt een evenementenvergunning verleend.

Vergunning voorwaarden

Bij de beoordeling van de vergunningaanvraag wordt rekening gehouden met de volgende punten: 1. Het evenement mag geen onevenredig groot beslag leggen op ruimte, tijd en hulpdiensten. 2. Het aantal bezoekers dat u verwacht moet onder de 500 personen liggen. 3. De aard van het evenement moet passen bij het karakter of de bestemming van de locatie. 4. Er mag geen gevaar bestaan voor de openbare orde, gezondheid of veiligheid (waaronder de brandveiligheid en het voorkomen van wanordelijkheden). 5. Het evenement mag het verkeer niet belemmeren. 6. Het evenement mag niet ten gevolge hebben dat er gevaar bestaat voor verontreiniging, aantasting van het uiterlijk van de stad. 7. Beschadiging van de groenvoorzieningen of van voorzieningen voor het openbaar nut. 8. De organisator moet voldoende garantie bieden voor goed verloop van het evenement en voor het voorkomen of zo veel mogelijk beperken van schade aan het milieu.

Verloop van de procedure

Beslissing over het toekennen van de vergunning en de subsidie duurt circa 8 weken.

Ten aanzien van de vergunning zal het stadsdeel waar het evenement plaats zal vinden de vergunningaanvragen publiceren in buurt- of wijk media. Bewoners, bedrijven en overige belanghebbenden kunnen vervolgens hun zienswijze op de aanvraag geven. Daarnaast wordt de aanvraag getoetst aan de regels en het beleid voor evenementen. Daarvoor is advies nodig van een aantal instanties, zoals de politie, de brandweer en overige centrale diensten. Ten slotte zal de uiteindelijke beschikking op de aanvraag ook weer in buurt- of wijk media worden gepubliceerd waarop bezwaar mogelijk is.

Na toekenning van de subsidie en verlening van de vergunning zal het subsidiebedrag a EUR 150,- worden overgemaakt. Let op: zonder evenementenvergunning wordt er ook geen subsidie toegekend!

Aanvraag formulier

Het aanvraag formulier kunt u hier downloaden of bestellen via wijamsterdammers@bda.amsterdam.nl. Wanneer u verder nog vragen heeft kunt u bellen met 020 624 1111.

Indienen

De voorstellen kunt u tot uiterlijk 14 april 2006 opsturen naar:

stadhuis

Directie communicatie

Postbus 202

1000 AE Amsterdam

o.v.v. WK straatfeesten