Maart 2006

WK-stad Leipzig: Fan Fest Fifa WM 2006

Boomtown in hart van Europa viert vier weken voetbalfeest

Vier weken lang van 9 juni tot 9 juli viert Leipzig het grootste voetbalfeest aller tijden. Meer dan 300.000 bezoekers worden tijdens het WK voetbal verwacht op het voetbalfeest Fan Fest Fifa WM 2006 op het Augustusplein in het hart van de stad, slechts enkele minuten lopen van het centraalstation. Dit sportieve, culturele en culinaire voetbalfestijn is voor iedereen vrij toegankelijk. Hier kunnen de voetbalfans elkaar ontmoeten.
Op het open plein, tussen Gewandhaus en de Opera, zullen op een megascherm van 60 m² alle 56 FIFA WK-wedstrijden te zien zijn. Het FAN FEST FIFA WM 2006TM is dagelijks van 13.00 tot 23.00 uur geopend. In het weekend van 11.00 tot 23.00 uur. Het feestterrein zal bestaan uit een "Public Viewing Area" met het megascherm en de tribune en een "Fan Area" met standjes, terrasjes en entertainment.

Cultureel programma
Als cultuurstad organiseert Leipzig in de aanloop naar de WK-voetbal twee uitzonderlijke tentoonstellingen: "Herr der Regeln. Der Fussball-Referee" van 3 maart tot 30 juli in het Stadshistorische museum in het Oude Raadhuis en "Weltelf - Ballkünstler" van 10 juli tot 30 augustus in het museum der Beeldende Kunsten. Met deze unieke tentoonstellingen over voetbal opent Leipzig het culturele programma van het FIFA WM 2006TM .
Kijk ook op http://www.herr-der-regeln.de/

Boomtown in hart van Europa
Leipzig neemt een bijzonder plaats in bij de WK-voetbalsteden. In het historische centrum van de stad vindt tussen de twee muziektempels het grote festijn plaats voor alle voetbalfans. Deze feestelijke ontmoetingsplaats ligt op loopafstand van het stadion en het centraalstation.

Feest voor iedereen
De WK-voetbal in Leipzig is een feest voor iedereen want wie Leipzig ontdekt heeft, komt terug... Leipzig staat voor de moed en de kracht van de vredige revolutie van 1989. Toen werd er in Leipzig geschiedenis geschreven. Leipzig is nu een moderne stad die zich steeds weer verjongt en richt op de toekomst. De 500.000 inwoners tellende metropool in Saksen heeft een indrukwekkende traditie van handel, muziek en sport. Een portret van de boomtown in het hart van Europa.

Beurstraditie
Leipzig begon haar geschiedenis als handelsnederzetting van de Sorben en heeft haar naam te danken aan de lindebomen: Leipzig komt van Lipzk en betekent plaats bij de linden. In 1165 kreeg Leipzig het stadsrecht en in 1497 werd door keizer Maxmillian beursrecht verleend. Leipzig is een beursstad in hart en nieren.

Hier werd in 1895 de warenbeurs verdrongen door de monsterbeurs zodat grote opslagruimten niet meer nodig waren. Ook in de DDR-tijd was Leipzig een beursstad. Maar in 1996 komt Leipzig weer als moderne beursstad op de agenda met de opening van het ultramoderne nieuwe beursgebouw "Leipziger Messe."

Winkelen en gastronomie
Het huidige Leipzig presenteert zich als dynamische handels- en cultuurmetropool in midden Duitsland. Het hart van Leipzig klopt in het compacte historische centrum van de stad. Hier ligt de kracht en de toekomst van de stad.

Vanaf 1990 werd de restauratie van het historische centrum met haar beurspaleizen, winkelpassages en kerken voorvarend aangepakt. Leipzig kwam tevoorschijn als een feniks die uit haar eigen as verrezen is. Als klap op de vuurpijl opende Leipzig in 1997 haar totaal vernieuwde centraal station. Met een oppervlakte van 12 voetbalvelden is dat één van de grootste kopstations in Europa.

Hier toonde Leipzig haar moderne hart: een winkelparadijs over twee verdiepingen. Wie in Leipzig met de trein in het centraalstation aankomt, voelt hier de moderne dynamiek van de oude handelsstad. Het station is slechts twee stappen verwijderd van het historische hart van de stad.
Wandelend vanaf het centraalstation door de stad ontvouwt zich een veelvoud aan bezienswaardigheden.

Verademing
\De voetgangersvriendelijke binnenstad is een verademing en nodigt uit tot onbeperkt slenteren en winkelen. In de Nikolaistraat ontdekt de wandelaar verborgen passages en prachtige Jugendstil gebouwen waarin antieke koopwaren worden aangeboden.

Auerbachs Keller
In de voorname Mädlerpassage bevindt zich het historische restaurant "Auerbachs Keller" waar sinds 1525 wijn geschonken wordt. De student Goethe, een regelmatige bezoeker van de wijnkelder, liet in zijn boek "Faust" de worstelscène tussen de studenten en Mefisto afspelen in deze kelder. Deze scène is in brons vereeuwigd en staat aan de ingang van de Auerbachs Keller.

Autovrij
Aan het grote autovrije marktplein ligt het Oude Raadhuis, één van de indrukwekkendste renaissance gebouwen van Duitsland. Centraal gelegen en omgeven door historische gebouwen vormt het marktplein het decor voor de vele jaarmarkten en feesten die in Leipzig plaatsvinden. In de onmiddellijke omgeving van de markt bevindt zich het beroemde koffiehuis "Zum Arabischen Coffe Baum'.

Koffiemuseum
Het op één na oudste koffiehuis van Europa herbergt ook een koffiemuseum. De tentoonstelling toont de koffiegeschiedenis van de koffieliefhebbers bij uitstek, de Saksen.

Oudste kerk
Van het Oude Raadhuis naar de Nikolaikerk is slechts enkele minuten lopen. Deze oudste kerk van Leipzig heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. In 1561 trouwde Willen van Oranje in deze kerk met Anna van Saksen. In 1989 begon vanuit deze kerk de protestmarsen tegen het regiem die uitmondde in de vredige revolutie van 9 oktober 1989 en de val van de muur.

Muziek en musea
Iedere bezoeker aan Leipzig zal al wandelend door de stad de Thomaskerk en het standbeeld van Johann Sebastian Bach op zijn weg vinden. De beroemde muziekmeester van de stad werkte en leefde 27 jaar in en om de Thomaskerk . Hij schreef hier zijn vele motetten, cantaten en oratoria. Als cantor van het Thomanerkoor voerde hij iedere zondag zijn eigen geschreven cantaten uit.

Concerten
Ook nu nog worden iedere vrijdag om 18.00 uur en zaterdag om 15.00 uur Bach's motetten en cantaten gezongen door het Thomanerkoor o.l.v. Christof Biller en begeleid door het Gewandhausorkest. Tegenover de Thomaskerk bevindt zich het Bachmuseum.

Muziektempels
Aan het Augustusplein bevinden zich twee muziektempels: het Gewandhaus en de Opera. In beide gebouwen speelt het 250 oude Gewandhausorkest o.l.v. Riccardo Chailly. Het huis van één van de beroemdste dirigenten van het orkest, Felix Mendelssohn Bartholdy staat er vlakbij. Een bezoek gecombineerd met een concert in het Mendelssohnhuis is de moeite waard.

Ultramodern
In het hart van historisch Leipzig treft u een ultra modern gebouw aan: het Museum der Beeldende Kunst. Gebouwd op het Sachsenplatz herbergt het één van de belangrijkste kunstverzamelingen van Duitsland. Een ander interessant kunsteiland ligt iets buiten het centrum in de industriewijk Plagwitz. In de oude fabrieksgebouwen van het begin van de vorige eeuw werken en exposeren in de oude Leipziger katoenspinnerij jonge kunstenaars van de Leipziger School.

Parken, tuinen, grachten en meren
De elegante parken, de groene longen van Leipzig, liggen dicht bij het historische hart. In en om de stad bevindt zich het Auenwald, een bosrijk en waterrijk gebied. Wie de stad en haar verleidingen moe is, dwaalt af naar één van de romantische parken met haar vijvers, bankjes en theeschenkerijen. De Leipziger Zoo ligt aan één van deze parken en herbergt één van de grootste mensapenkolonie in "Pongoland."

Waterlandschap
Leipzig is rijk aan waterlandschap. In de grachten van het Karl-Heine-Kanal waant u zich al varend in één van de gondels in Venetië. In Zuid Leipzig bevindt zich het Cospudenermeer, een recreatiegebied dat ontstaan is uit een open bruinkoolgroeve.

Stad met toekomst
Leipzig heeft zich vanaf het midden van de jaren negentig als een servicecentrum ontwikkeld met een ultra modern telecommunicatienet en talrijke banken. De in 1409 opgerichtte Leipziger Universiteit is de op één na oudste universiteit van Duitsland. Aan de 30.000 studenten die er nu studeren zijn vele belangrijke studenten voorafgegaan als: Johann Wolfgang Goethe, Richard Wagner, Carl Bosch, Gustav Hertz en Werner Heisenberg.

Aantrekkingskracht
Leipzig zal ook de komende jaren als handels- en cultuurstad aantrekkingskracht blijven uitoefenen op cultureel en economisch gebied. Mede door de vestiging van Porsche AG, BMW Group en het internationale luchtvrachtcentrum van DHL op de luchthaven Leipzig/Halle zullen de activiteiten in Leipzig verder ontwikkeld worden. Ook de mediabranche is in Leipzig sterk vertegenwoordigd, niet alleen door de vestiging van de Mitteldeutschen Rundfunk (MDR) maar ook door de vele productiebedrijven, uitgevers en agenturen die zich in Leipzig gevestigd hebben.

Ontsluiting
"Leipzig komt" de slogan uit de jaren negentig is een feit. Leipzig 2006 is een moderne stad met gevoel voor traditie en cultuur. De ontsluiting van Leipzig en de regio met een betere aansluiting op internationale treinen en vluchten zal door de aanleg van de City-Tunnel in 2009 bereikt zijn. Kijk ook op
http://www.citytunnelleipzig.de/

Arrangement: Begegnung mit Leipzig FIFA-WM-Stadt 2006 Ter gelegenheid van het WK voetbal 2006 biedt Leipzig Tourist Service een speciaal arrangement aan "Ontmoeting met Leipzig FIFA-WM-Stadt 2006."

De prijs bedraagt EUR 165,- p.p. in een tweepersoonskamer ( toeslag eenpersoonskamer EUR 67,50) en is inclusief 3 overnachtingen, een 3-gangenmenu in één van de historische restaurants, een stadstour, een bezoek aan het Volkerenslagmonument, een kopje koffie op 120 meter hoogte in het Panoramarestaurant, entree Stadshistorischmuseum in het Oude Raadhuis voor de tentoonstelling "Herr der Regeln. Der Fußball-Referee," de toeristische informatiebrochure, een ansichtkaart en de Leipzig Card voor 3-dagen.

Kijk ook op www.lts-leipzig.de op pagina Pauschalangebote voor informatie en reservering.

Informatie:
Leipzig Tourist Service e.V., Richard-Wagner-Straße 1, D - 04109 Leipzig
tel. +49 (0)341 7104-265, fax: +49 (0)341 7104-276 E-mail: Info@LTS-Leipzig.de , http://www.lts-leipzig.de/

2006-03-16