Belangrijke veranderingen in arbodienstverlening

Arbodienst op basis van ervaringsdeskundigheid nieuwe norm

AMSTERDAM, 20060609 -- Sinds januari 2006 zijn bedrijven niet meer verplicht om een Arbodienst te hebben. Bedrijven mogen dit zelf invullen. Voor de arbodienstverleners heeft dit belangrijke gevolgen gehad. Op zijn zachtst gezegd, heeft dit geleid tot een concurrentieslag tussen de verschillende aanbieders. En of dit al niet genoeg is, vragen ondernemers en organisaties steeds vaker om een andere aanpak. Dit biedt ruimte voor andere, vernieuwende spelers. Één van deze spelers is Gezond Bedrijven.


Dat deze aanpak werkt, bewijst één van de aandeelhouders, Koen Sieben, met zijn eigen, persoonlijke verhaal. Samen met Ron Tenten is hij eigenaar van het bedrijf Gezond Bedrijven.

Koen Sieben: "Je mag wel zeggen dat ik zo'n vijf jaar geleden tot de doelgroep behoorde van Gezond Bedrijven: Ambitieus, lange dagen, ongezond leven, signalen negerend en dus bezig met roofbouw. Het hoogtepunt heb ik bereikt op het moment dat ik niet meer kon. Ik had zware RSI (nauwelijks in staat om boodschappen te doen) en liep tegen overspannenheid aan. De traditionele instellingen konden mij niet helpen: te complex en mijn aandoeningen stonden niet hun (les)boeken."
"Ondanks mijn toestand heb ik het heft in eigen hand genomen en mijn eigen behandelplan samengesteld en daar de mensen gezocht om mij daar bij te begeleiden. Dat heeft gewerkt, want ik ben al jaren weer helemaal terug. Vanaf het moment van terugkeer heb ik rondgelopen met plannen om iets met deze ervaring te gaan doen."

Sieben liep Ron Tenten tegen het lijf, een succesvol coach en bowentherapeut. Hij helpt al enkele jaren organisaties preventief en curatief met hun ziekteverzuim en ondersteunt bij (gezonde) cultuurveranderingen. Met resultaat: 85-90% van de mensen keert terug en/of verzuimt structureel minder. Een ongekende prestatie! Dit heeft geleid tot grote kostenbesparingen en een verbeterde en energiekere bedrijfscultuur.

Koen Sieben: "Ron vertelde me dat hij een partner zocht voor de bedrijfskundige kant van het bedrijf, zodat hij zich helemaal kon richten op de programma's en therapeuten van Gezond Bedrijven. Nou, daar hoefde ik niet lang over na te denken!"

Ron Tenten: "Koen vult mij helemaal aan. Het mooie is dat we de zelfde visie hebben en dat komt mede doordat Koen ervaringsdeskundige is. Hij weet als geen ander wat er zich binnen organisaties afspeelt."

Steeds meer mensen weten niet meer wat echt goed voor ze is. Ze streven de verkeerde doelen na en vinden het moeilijk om de juiste keuzes te maken, eten verkeerd en/of bewegen te weinig. Tenten: "Dit leidt uiteindelijk tot geestelijke en lichamelijke overbelasting: slecht slapen, algehele vermoeidheid, burn out, RSI (tegenwoordig CANS), enzovoort".

Door Gezond Verstand te gebruiken luisteren mensen meer naar de signalen die ze krijgen; dit pakt positief uit voor zowel medewerkers als organisaties. Medewerkers hebben veel meer energie, verzuimen minder, worden creatiever, stellen betere en haalbare doelen en raken zo weer meer betrokken bij de organisatie. Wij bieden hier in een helpende hand."

De werkwijze van Gezond Bedrijven is nergens mee te vergelijken. Zo verschilt het ook hemelsbreed van die van bijvoorbeeld de arbodiensten. Ron Tenten: "De basis van de programma's bestaat uit krachtige Personal Coaching; tijdens die sessies wordt intensief gewerkt aan alle zaken die bijdragen aan het halen van persoonlijke (gezondheids)doelstellingen. Iedereen die deelneemt is intrinsiek gemotiveerd, waardoor bijvoorbeeld de gang naar het fitness centrum of sportveld vanzelfsprekend en leuk is."

Door die intrinsieke motivatie zijn veranderingen blijvend. De deelnemers stralen optimisme, energie en kracht uit naar hun omgeving. Daardoor komen zij bijvoorbeeld ook bij dreigend ontslag sneller weer aan een baan of komen ze sneller tot de juiste beslissing bij zingevingsvraagstukken. Dit laatste is steeds actueler (wat wil ik nou eigenlijk met mijn leven?).

Gezond Bedrijven zit in Amsterdam en is bezig om ook in de andere, grote steden vestigingen te realiseren.