Ingezonden persbericht


debaliepersbericht

31 mei 2006

Fotografie in de Balie presenteert: Copacabana Cybercafé van Stani Michiels

Opening 10 juni 2006 om 21.00 met gesprek en muziek.

Te bezoeken van 11 juni t/m 20 augustus 2006, bij mooi weer enkel tijdens Happy Hours van 15.00-20.00 uur.

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 in Amsterdam, www.debalie.nl

Gratis internet in ruil voor de Waarheid! Het Copacabana Cybercafé strijkt na het kunstfestival in Magdeburg en Palais de Tokyo in Parijs neer in De Balie in Amsterdam. Dit nomadisch internetcafé van beeldend kunstenaar en architect Stani Michiels (1973) confronteert de bezoekers op subtiele wijze met een radicale manipulatie van het gehele web. Niets wordt ontzien: van wereldnieuws tot persoonlijke e-mail. Ook toont Michiels een aantal fotocollages, die de diversiteit van cybercafés van over de hele wereld in beeld brengt. Het internet is steeds meer de informatiebijbel. Terwijl een bewerkte foto Photoshop doet vermoeden, wekt de manipulatie van het web nauwelijks het wantrouwen. Het Copacabana Cybercafé maakt zijn bezoekers op een ludieke manier kritisch bewust door de taal een spel met zichzelf te laten spelen. De betekenis van woorden wordt vaak minder onschuldig aangetast. Wat voor de één een 'martelaar' is, is voor de ander een 'terrorist'. Niet zelden smeden politici woorden om tot een politiek wapen. Zo kregen de woorden 'democratie' en 'vrijheid' recent een geheel andere lading. Reeds in 1946 schreef George Orwell: "Political language is designed to make lies sound truthful and murder respectable."

Michiels heeft een dubbele fascinatie voor het fenomeen cybercafé. Enerzijds is de maatschappelijke rol die internet speelt, heel divers in verschillende landen. In onze westerse samenleving waar internet vrij toegankelijk is, creëert ze een parallelle, virtuele wereld. In autoritaire regimes, waar internettoegang eerder een privilege is, symboliseert het vaak de hoop op vrijheid. Anderzijds is het internetcafé een boeiend fenomeen in de architectuur, zoals te zien is in de fotocollages van Michiels. Ondanks haar recente bestaan behoort het internetcafé stilaan tot de basisfuncties van de stad, net zoals kerken, marktpleinen en hotels. Als kameleons verspreiden ze zich over de wereld in allerlei gedaantes: van een intieme, Afrikaanse hut tot een anonieme 'internet legbatterij' in een hypermoderne wolkenkrabber te Shanghai. Samen vormen ze de global village die de wereld verbindt. Het Copacabana Cybercafé van Michiels ontleent zijn naam aan een willekeurig internetcafé in Bolivië. Dankzij de gratis Copacadata software kan de bezoeker thuis zelf bijdragen aan de databank die aan de basis ligt van de manipulatie in het Copacabana Cybercafé. Als parodie op de merchandising van het Hard Rock Café is er ook een online Copacabana Shop geopend.

Zie ook http://www.debalie.nl en http://copacabana.stani.be Op 7 juni zal Stani Michiels spreken op het symposium Expression Under Repression georganiseerd door Hivos. Zie: www.expressionunderrepression.org
--------------------