Ingezonden persbericht


Persbericht, 2 juni 2006/19

BOTTERS EN MUZIEK, De laatste speelman in Zuiderzeemuseum

Er zijn genoeg redenen te bedenken om het Zuiderzeemuseum in juni te bezoeken. Zo heeft heeft het museum deze maand onder andere een aantal mooie traditionele evenementen voor u in petto. In het weekend van 17 en 18 juni wordt het 'maritiem weekend' georganiseerd. Dan zijn er extra maritieme activiteiten zoals varen met een botter en klompenbootjes timmeren. Maar eerst kunt u op zaterdag 10 juni in het buitenmuseum genieten van trekzakkenmuziek.

Trekzakspelers uit het hele land ontmoeten elkaar op 10 juni in het museum om samen muziek te maken. Dit jaar is het thema 'de speelman'. De speelman trok vroeger van plaats tot plaats om te zingen en maakte muziek op bruiloften en partijen. Hiermee verdiende hij zijn brood. De speelman was vroeger een bijzondere verschijning die vele mensen aan het lachen maakte. Arie Doeksen, de enige overgebleven speelman in Nederland, verzorgt tijdens Trekzakkendag diverse optredens in het museum. Daarnaast zijn er de hele dag demonstraties trekzakken bouwen en geeft trekharmonicamuseum 'De Muse' informatie over de geschiedenis van de trekzak en het verschijnsel speelman. Trekzakspelers krijgen, mits zij hun trekzak bij zich hebben, gratis toegang tot het museum.

Maritiem weekend

Op 17 en 18 juni staat het hele museum bol van maritieme levendigheid. In de haven van het buitenmuseum vele boten van de Vereniging Botterbehoud aangemeerd. Iedereen wordt uitgenodigd om met deze boten mee te varen. Op een aantal boten worden er visserijdemonstratie gegeven. Ook in de Markerhaven zijn er diverse maritieme demonstraties, zoals netten boeten en tanen. Dit weekend zijn er exclusieve rondleidingen. U kunt onder begeleiding van een gids een kijkje nemen achter de schermen bij de restauratie van de boeier de 'Tjet Rixt'. Aan de kinderen is ook gedacht. Zij kunnen deelnemen aan het programma 'Zeelui gezocht'. Bij het vervullen van zeeluiopdrachten krijgen ze een aantekening in hun monsterboekje. Een vol monsterboekje levert een leuke beloning op. Daarnaast kunnen kinderen klompenbootjes maken.

Informatie en openingstijden:

Het gehele museum is tot en met 29 oktober van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op feestdagen en in juli en augustus ook op maandag). Het volwassenentarief bedraagt E 11,50 en voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is het tarief E 9,-. Voor meer actuele informatie kunt u een kijkje nemen op de website www.zuiderzeemuseum.nl of tijdens kantooruren bellen met 0228 - 35 11 11.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht