DagvandeMunt2006

Koninklijke nederlandse munt

persbericht

Koninklijke nederlandse munt organiseert 14e dag van de munt Zaterdag 10 juni deuren open voor het publiek

Utrecht, 6 juni 2006. Op zaterdag 10 juni vindt in de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht voor de 14e keer de Dag van de Munt plaats. Op deze dag opent de Munt haar deuren voor het publiek. De Dag van de Munt begint om 10.00 uur en duurt tot 15.30 uur. De toegang is gratis.

De Dag van de Munt is een bijzondere gelegenheid om het gebouw aan de Leidseweg 90 in Utrecht eens van binnen te bekijken. Het monumentale pand staat gedeeltelijk in de steigers voor een grootscheepse renovatie. Hierdoor is een deel van het gebouw niet toegankelijk voor publiek, is er een alternatieve route uitgezet ten opzichte van voorgaande jaren.

Thema Rembrandt
Op 15 juli 2006 is het 400 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn werd geboren in Leiden. Om deze grootmeester uit de Gouden Eeuw te eren, slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het Ministerie van Financiën een zilveren en gouden herdenkingsmunt van respectievelijk 5 Euro en 10 Euro
Daarnaast is een speciale Rembrandt serie ontwikkeld.
Aangezien deze munten medio juli worden uitgegeven is er een speciale themastand ingericht waar u meer te weten kan komen over deze bijzondere munten.

Programma
Op de Dag van de Munt dag zijn er diverse activiteiten. Zo is er gelegenheid om het unieke muntgebouw van binnen te bekijken en daarnaast worden demonstraties gegeven door de zilversmeden en de assemblage- en ontwerpafdeling. Op de binnenplaats van het muntgebouw wordt een tent neergezet waarin diverse (inter)nationale munthandelaren vertegenwoordigd zijn. Op enkele uren van de Dag van de Munt zal Muntmeester Maarten Brouwer een signeersessie houden.
De hele dag door wordt er een demonstratie van de muntslag van Hand en Hamer gegeven. Ook bestaat de mogelijkheid om oude munten te laten taxeren. Ook dit jaar is er een prijsvraag uitgeschreven waarmee unieke prijzen te winnen zijn. Bij de ingang kunt u een inschrijfformulier invullen.

Producten
Tijdens de Dag van de Munt zijn verschillende speciale producten verkrijgbaar, die met name voor muntverzamelaars collectors items zijn. Zo worden op de Dag van de Munt muntrolpakketten uitgegeven, allen met het jaartal 2006. Al vanaf 2002 heeft de Koninklijke Nederlandse munt als verrassing voor haar bezoekers de jubileumset Dag van de Munt uitgebracht. Wegens het grote succes heeft de Koninklijke Nederlandse Munt besloten de komende jaren de Dag van de munt set in de vorm van een serie uit te brengen. Het thema van het jaar 2006 is: Het Muntgebouw als muntarchief.

Naast deze bijzondere producten zijn ook de reguliere producten op deze dag verkrijgbaar bij onze Klantenservice.

Vervoer
In verband met de verwachte drukte adviseren wij om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen.
De Koninklijke Nederlandse Munt ligt op 15 minuten loopafstand van het station Utrecht Centraal.
Vanaf de uitgang Jaarbeurs van Hoog Catherijne rijdt er een pendelbus de hele dag door.

Over de Koninklijke Nederlandse Munt
De Koninklijke Nederlandse Munt is één van de oudste nog steeds producerende bedrijven in Nederland. Zo n duizend jaar geleden werden in Utrecht de eerste munten geslagen. Het huidige munthuis, sinds 1576 onafgebroken in bedrijf, werd op 1 juli 1994 geprivatiseerd en heeft sindsdien zeer actief nieuwe markten in binnen- en buitenland aangeboord. Hoge kwaliteit, innovatie en service, zijn in de loop der eeuwen het handelsmerk gaan vormen van de Koninklijke Nederlandse Munt. Overheden, bedrijven en vele muntverzamelaars waarderen dagelijks de producten van het enige munthuis in Nederland. In de toekomst verwacht de Koninklijke Nederlandse Munt dat niet alleen het afzetgebied voor haar munten, maar ook dat van haar knowhow verder zal worden uitgebreid.