Ministerie van Defensie

07-06-2006 14:14

Honderd jaar onderzeeboten in marinemuseum

Blik in de buis - Foto: Marinemuseum.
Op zaterdag 10 juni opent in het Marinemuseum de expositie Onderzeeboten! Dit vormt tevens de aftrap van de Helderse Dag van de Muziek. De tentoonstelling laat zien hoe de onderzeeër zich van een primitief vaartuig ontwikkelde tot een geducht en geavanceerd aanvalswapen.

In 325 voor Christus liet Alexander de Grote zich enkele ogenblikken in een glazen ton onder water zakken om naar een walvis te kijken. Uitvindingen en prototypes van onder anderen Leonardo da Vinci, Cornelis Drebbel en John Holland volgden daarna. Allen met één en dezelfde wens: het bedenken of produceren van de perfecte onderzeeboot.

De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van honderd jaar Nederlandse onderzeeboten. Op 21 december 1906 werd de eerste Nederlandse duikboot Luctor et Emergo (O 1) in dienst gesteld. Anno 2006 leveren onze onderzeeboten, vaak in het geheim, nog steeds een waardevolle bijdrage aan militaire missies. De expositie maakt die âonzichtbareâ bijdrage zichtbaar.

Onderzeeboten! is te zien van 11 juni 2006 tot en met 25 februari 2007. Gedurende deze periode zullen allerlei extra activiteiten rondom dit thema worden georganiseerd. Voor meer
informatie: www.marinemuseum.nl.