Ingezonden persbericht


Delft, 08 06 2006

PERSBERICHT

Delftse scheepsbouwstudenten zeilen extreem in K-Klasse Volvo Ocean Race

Twee studententeams van de scheepsbouwkundige opleiding van Hogeschool INHOLLAND Delft zeilen 10 juni mee in de K-klasse tijdens de Rotterdam Stopover van de Volvo Ocean Race. De K-klasse is een eenheidsklasse onder de radiografische zeiljachten. Omdat de studenten de jachten hebben aangepast met een beweegbare kiel en composietmaterialen kunnen zij met een veel groter zeil varen, naar voorbeeld van de échte jachten van de Volvo Ocean Race. De Delftse studenten zeilen door deze aanpassingen in een aangepaste "extreme K-klasse". Ook twee teams van het Scheepvaart en Transport College (STC) uit Rotterdam(MBO) doen aan deze extreme-klasse mee. De race is van 13.00 uur tot 16.00 uur voor de Koninklijke Roei & Zeilvereniging de Maas nabij de Veerhaven in Rotterdam. De wedstrijden kunnen door het publiek vanaf de kade worden gevolgd.

"Alleen de romp is standaard. De rest hebben we allemaal zelf opnieuw ontwikkeld en gemaakt", zegt Robin Segaar, één van de teamleiders én internationaal zeiler. "Vooral het ontwerp van de beweegbare kiel is heel lastig gebleken, maar het is volgens mij gelukt. Ik hoop vrijdag een eerste watertest te kunnen doen". Beide teams hebben veel gebruik gemaakt van lichtgewichte, maar supersterke composietmaterialen. "In ons composietenlab heb ik een composieten mast, roer, kiel en composieten schotten kunnen ontwerpen en bouwen. Het jacht kon daarmee zo'n 3 meter hoog worden waardoor we enorm veel zeildoek hebben. Volgens mij moet ons jacht zometeen als een speer door het water glijden", aldus Segaar.

Aan de wedstrijd doen ook vijftien "standaard" K-scheepjes mee. Onder hen is de regerend Nederlands kampioen 2006. Er worden wedstrijden onderling gevaren, STC tegen INHOLLAND en tegen de "standaard K-tjes".

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht