Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Minister Hoogervorst bezoekt Japan

Persbericht, 9-6-2006

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brengt van 10 tot 15 juni een werkbezoek aan Japan (Tokio). Met dit bezoek wordt het belang van een goede samenwerking tussen Nederland en Japan benadrukt. Het hoofddoel van het 5-daagse bezoek is het opdoen van kennis en ervaring op een aantal belangrijke VWS-thema's: een houdbaar zorgstelsel in een vergrijzende samenleving, hervorming van het Japanse zorgstelsel (waaronder de Japanse DBC's en eigen bijdragen), ICT en innovatie in de zorg en langdurige zorg.

In Japan spelen vergelijkbare vraagstukken als in Nederland. Op een aantal gebieden lopen de ontwikkelingen in Japan vooruit op die in Nederland. Zo is Japan één van de snelst vergrijzende landen ter wereld en met een laag geboorte-cijfer ziet het land zich gesteld voor immense uitdagingen. Hervormingen op het gebied van sociale zekerheid en gezondheidszorg zijn dan ook noodzakelijk.
Met een aantal onderwerpen, zoals de implementatie van DBC's (in Japan Diagnosis Procedure Combinations, DPC's geheten) en eigen bijdragen hebben de Japanners de afgelopen jaren al ervaring opgedaan.

Minister Hoogervorst zal naast ontmoetingen met zijn Japanse collega, Minister Jiro Kawasaki, en Japanse volksgezondheidsexperts ook bezoeken brengen aan Japanse ziekenhuizen, gespecialiseerde klinieken en verpleeg- en verzorgingsinstellingen.