Gemeente Sluis

BRESKENS

PERSBERICHT - 8 juni 2006

OPENING SPEELOMGEVING BRESKENS

Op zaterdag 10 juni om 15.00 uur opent voorzitter Carien Bolijn van de Stichting Speelkwartier West Zeeuwsch-Vlaanderen de speelomgeving aan het Molenwater in Breskens. Professionele skaters en BMXers laten tijdens spectaculaire demonstraties zien wat er op de nieuwe skatebaan (na heel veel oefenen) mogelijk is. Hoewel hun tricks nauwelijks zijn te evenaren, zijn de professionals ook graag bereid om het publiek enkele moves aan te leren! De mooiste tricks worden door de demonstratierijders beloond met skateprijzen. De dj, die ook op grote skate-events draait, moedigt de skaters aan en zorgt voor sfeer. Voor verkoeling na de enerverende show en eigen inspanningen is er voor iedereen ijs.

Ontwerp
Voor de realisatie van de speelomgeving is een werkgroep opgericht met vertegenwoordigers van de dorpsraad en kinderen. Alle wensen zijn geïnventariseerd. Aan de hand daarvan kreeg architect Sybolt Meindertsma de opdracht voor het ontwerpen van een vernieuwende themagerichte speelomgeving. De werkgroep heeft commentaar gegeven op de concepten en de definitieve tekeningen goedgekeurd.

Het ontwerp voor de nieuwe speelplaats aan het Molenwater past bij het imago van het maritieme Breskens. De skatebaan heeft de vorm van een boot met hellingen, trapjes en buizen voor sensationele flips, grinds en slides. Op de houten voorplecht is er speelruimte waar de jongere kinderen zich prima zullen vermaken.

Stichting Speelkwartier West Zeeuwsch-Vlaanderen De Stichting Speelkwartier West Zeeuwsch-Vlaanderen, onder voorzitterschap van Carien Bolijn, heeft als doel het creëren en instandhouden van kwalitatieve sport, spel- en vrijetijdsvoorzieningen en speelomgevingen in de verschillende kernen van de gemeente Sluis. De speelomgevingen zijn altijd toegankelijk, zodat er vaak gespeeld kan worden. In de praktijk zijn het ontmoetingsplaatsen voor lokale kinderen onderling en lokale kinderen en vakantievriendjes of toevallige passanten.

Het doel is het versterken van de leefbaarheid van het platteland. Door de gethematiseerde aanpak draagt het project tevens bij aan de versterking van het toeristisch-recreatief product en de bevordering van recreatie dicht bij huis.

Aanpak
Recent zijn ook speelomgevingen opgeleverd in Aardenburg en Sluis (De Keure). Deze speelomgevingen zijn samen met de speelomgeving in Breskens ondergebracht in het project De Ontmoeting. Eerder was de Stichting Speelkwartier West Zeeuwsch-Vlaanderen betrokken bij de inrichting van speelomgevingen in Hoofdplaat, Nieuwvliet en Oostburg. De stichting werkt altijd met werkgroepen die meedenken over het ontwerp. Dit leidt steeds tot mooie, vernieuwende resultaten en tevreden kinderen.
De speelomgevingen sluiten aan bij eerder ingezette projecten van de gemeente Sluis, zoals de thematisering van de kernen (valorisatie) en Kindvriendelijk West Zeeuws-Vlaanderen.

Financiële bijdragen
'De Ontmoeting' is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Europese Unie uit het project Leader+, Rabobank Stimuleringsfonds, Stichting Kids, Ondernemersfonds Sluis en het Oranjefonds. De coördinatie en werkzaamheden zijn in handen van de projectorganisatie van de gemeente Sluis.

Demonstraties
De skate-demonstratie wordt gegeven door het professionele team van Forties Skateshop. Jos Welling (17) uit Roosendaal, Stefan Elfferich (16) uit Krabbendijke, Sidney Latuperissa (21) uit Dordrecht en Joey Buijsen (18) uit Roosendaal laten hun kickflips, tailslides, flips, bigspins en smithgrinds niet alleen zien maar geven ook een workshop. Iedereen kan zijn skateboard of inlineskates meenemen en is welkom om mee te doen. Na de workshop zullen de teamrijders de tricks van het publiek beoordelen. De mooiste en meest spectaculaire worden beloond met leuke skateprijzen.

Dat je op de nieuwe skatebaan meer kunt dan alleen skaten, laat het BMX-team zien. Deze professionals (o.a. uit het team van Red Bull) stunten op de baan met hun bikes. Ook zullen ze samen met de skaters optreden.

---

Noot voor de pers:
U bent van harte welkom om de opening van de speelomgeving aan het Molenwater in Breskens op 10 juni om 15 uur bij te wonen. Het wordt op prijs gesteld als u vooraf aandacht besteedt aan de opening.

Nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis, Voorlichting, tel. 0117 457 123