Kiezer neemt hypotheekrenteaftrek heel serieus

Van bruggen adviesgroep

81% Nederlanders met hypotheek wenst meer duidelijkheid van politiek over hypotheekrenteaftrek

Een overgrote meerderheid (81%) van de huiseigenaren in Nederland met een hypotheek zou graag meer duidelijkheid willen van de politiek rond de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Verdwijnt deze nu wel of niet en wat heeft dit voor gevolgen? Op dit moment zegt 1 op de 10 mensen met een hypotheek dat ze zich, door de onduidelijkheid van de politiek op dit vlak, laten remmen in de aankoop van een huis. Men vindt de politiek wispelturig op dit vlak. 48% van de huiseigenaren met een hypotheek kijkt er inmiddels dan ook niet vreemd meer van op als de politiek de renteaftrek ineens zou willen afschaffen.

De vraag is echter gerechtvaardigd in hoeverre de politiek ook daadwerkelijk voldoende steun vindt om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. Ruim een derde (35%) van de Nederlanders met een hypotheek verwacht veel impact op hun financiële positie door afschaffing van de renteaftrek. De helft van deze Nederlanders (49%) zegt vervolgens hun stemgedrag te veranderen om deze financiële gevolgen te voorkomen. De kans is dus reëel dat politieke partijen die tegen de aftrek zijn, bij de komende Kamerverkiezingen de nodige kiezers verliezen onder de huiseigenaren met een hypotheek. Dit zijn enkele opmerkelijke resultaten uit een recent omvangrijk onderzoek dat de Van Bruggen Adviesgroep onder duizend huiseigenaren heeft laten uitvoeren door het onderzoeksbureau MarketResponse.

Een heldere communicatie is essentieel
Hans van Bruggen, algemeen directeur en oprichter van de Van Bruggen Adviesgroep: 'Het is echt aan te bevelen dat de politiek helderder en duidelijker gaat communiceren op dit vlak. Op dit moment, zo blijkt ook uit het onderzoek, weten huiseigenaren met een hypotheek onderhand nauwelijks meer waar ze aan toe zijn als het gaat om de hypotheekrenteaftrek en dit schaadt op dit punt het vertrouwen in de politiek onnodig. Ook komt het de economie niet ten goede als Nederlanders massaal zouden gaan zitten afwachten tot er meer duidelijkheid komt. Van groot belang is overigens ook in deze hele discussie dat duidelijk uiteen wordt gezet dat de hypotheekrenteaftrek, zonder enige vorm van compensatie, nooit zomaar kan verdwijnen. Hierdoor zou een te grote groep mensen gedupeerd raken. Wij merken bij de duizenden adviezen die we op jaarbasis geven aan mensen rondom het kopen- en verkopen van een huis dat men optimale duidelijkheid wil. De materie is al complex genoeg, een huis is voor iedereen een zeer belangrijke aanschaf en een heldere communicatie hieromtrent wordt als essentieel beschouwd.'

Van Bruggen Adviesgroep
Van Bruggen Adviesgroep is opgericht door Hans van Bruggen en in 10 jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste onafhankelijke aanbieders van financiële diensten in Nederland. Elke financieel adviseur voldoet aan strenge kwaliteitsnormen en is een deskundige in zijn vakgebied. Van Bruggen Adviesgroep mag dan ook het Keurmerk van de Stichting Keurmerk Hypotheek Bemiddeling voeren, dat door verschillende onafhankelijke partijen is opgesteld en garant staat voor betrouwbare en deskundige hypotheekbemiddeling. Van Bruggen Adviesgroep wil zich onderscheiden door hun expertise, begrijpbaar taalgebruik en een solide en onafhankelijk financieel advies dat precies aansluit bij iemands persoonlijke situatie. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de huidige situatie, maar vooral ook naar de toekomst.