Ingezonden persbericht


Verhoging gemeentelijke heffingen absoluut onaanvaardbaar!

Naar aanleiding van de kaderbrief 2006 --de vertaling van de 'linkse lente'- wil Stadsbelangen Mestreech kenbaar maken dat het voorstel op de afvalstoffenheffing en het rioolrecht te verhogen absoluut onaanvaardbaar is.

Afvalstoffenheffing

Het college gaat met deze voorstellen volkomen voorbij aan het signaal dat het afgelopen jaar meerdere malen is afgegeven en waarin gesteld dat de inzameling van afval veel goedkoper kan. Het voorstel staat haaks op het bestuursakkoord en het zwerfvuil probleem zal alleen maar groter worden. Daarnaast stellen wij vast dat de Maastrichtse burger geen flexibele inzameling van het (grof)huisafval wordt geboden, en dat de huidige heffing niet past in een sociaal beleid omdat tarief differentiatie ontbreekt voor doelgroepen zoals ouderen en eenpersoonsgezinnen.

Stadsbelangen Mestreech is voorstander om de inzameling van huisafval op wijkniveau aan te besteden. Als voorwaarden stellen wij hierbij de overname van het gemeentelijke personeel met behoud van hun arbeidsrechtelijke positie.

Rioolrechten

In de jaarrekening 2005 --die vorige maand door de gemeenteraad is vastgesteld- laat zien dat in de voorziening Riolen het afgelopen jaar met liefst 3,8 miljoen is gegroeid en in totaal ruim 7,5 miljoen in dit budget als reserve is opgebouwd.

De gerealiseerde opbrengst van de rioolbelasting in 2005 bedroeg 8,1 miljoen.

Stadsbelangen Mestreech is van mening dat de voorziening niet hoger mag zijn dan maximaal 50% van de jaarlijkse heffingsopbrengst. En deze norm is ruimschoots overschreden.

Bij de behandeling van de kaderbrief zal Stadsbelangen Mestreech aangepaste voorstellen in een motie aan de gemeenteraad voorleggen.

Voor nadere inlichtingen : 043-3617496 John Steijns, fractievoorzitter