Politie Friesland

Fryslân, 10-06-2006 o Politieberichten van vrijdag 9 juni 07.00 uur t/m zaterdag 10 juni 13.00 uur

Fryslân: hardere aanpak overlast op en rond Friese wateren in vakantieperiode
De Friese Politie gaat, in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten, het Wetterskip en de provincie Fryslân, in de periode van 1 juni tot 1 november 2006 intensief toezicht houden op en rond de wateren in de provincie om overlastgevende jeugd aan te pakken. Bij geconstateerde overtredingen worden geldboetes en taakstraffen opgelegd. Dit is in overleg met het Openbaar Ministerie Leeuwarden afgesproken. Al enige jaren is er in toenemende mate sprake van overlast van met name jongeren die van bruggen en viaducten springen en (te) snel varen. Watersporters ondervinden hierdoor veel hinder en er ontstaan gevaarlijke situaties. Met name in het Noordoosten van Fryslân is de overlast zodanig dat watersporters de vaarwegen mijden. OM, politie en openbaar bestuur hebben hierover regelmatig met elkaar overleg gevoerd om te komen tot een aanpak die de overlast moet terugdringen. Dankzij een wijziging in het
Binnenvaartpolitieregelement is een aantal overlastveroorzakende gedragingen - zoals bijvoorbeeld zwemmen in de directe nabijheid van bruggen en schepen - strafbaar gesteld zodat de politie kan optreden en bekeuringen kan uitschrijven. Het boetebedrag is vastgesteld op 75,= per overtreding of een taakstraf van vier uren. Het Bureau HALT (Het Alternatief) is belast met de uitvoering van de taakstraffen. Bij niet-betalen of het niet (volledig) uitvoeren van de taakstraf volgt een dagvaarding. Overtreders dienen zich dan voor de rechter te verantwoorden. Behalve repressieve zijn er ook preventieve maatregelen getroffen. Om te voorkómen dat er hinder en gevaar ontstaan in en rond de wateren, worden extra toezichthouders aangesteld en zullen er weer brugwachters aanwezig zijn.

Stiens: politie zoekt visser(s)
De politie onderzoekt of er een of meer sportvissers worden vermist. Vrijdag 9 juni werden om 07.00 uur door een wandelaar twee stoelen, hengels en diverse visbenodigdheden aangetroffen bij een water aan de Griene Leane. Politie, brandweer, ambulance en traumahelikopter zijn ter plaatse gegaan. Door duikers van de brandweer is het water afgezocht. Nadat niemand werd aangetroffen zijn de hulpverleners omstreeks 09.15 uur weer vertrokken. De politie heeft vervolgens een buurtonderzoek gehouden. Ook heeft de politie een technisch onderzoek verricht. Graag komt de politie in contact met de persoon die aan de Grieneleane zijn visspullen heeft achtergelaten of met diegene die andere informatie kan verschaffen. Dit kan telefonisch via 0900 8844.

Leeuwarden: auto uitgebrand
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een autobrand aan de Archimedesweg. Vermoedelijk is de auto van een 36-jarige inwoonster uit Rottum spontaan in brand gevlogen. De brandweer kon niet voorkomen dat de auto helemaal uitbrandde.

Leeuwarden: fietster gewond na val
Vrijdagochtend is een 14-jarige meisje uit Britsum gewond geraakt bij een ongeval op de Mr. P. J. Troelstraweg. Ze raakte met het stuur van haar fiets het stuur van een ander en kwam ten val. Ze is met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Beetgum: aanrijdingen met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding tussen twee personenautos op de N383 onderzocht. Een 71-jarige vrouw stak vanaf de Menaemerdyk weg over en verleende geen voorrang aan een op de N383 rijdende auto. Deze werd bestuurd door een 44-jarige man uit Berlikum. Beide bestuurders raakten gewond. De vrouw is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. s Avonds vond op dezelfde kruising de tweede aanrijding tussen twee personenautos plaats. Nu verleende een 81-jarige vrouw uit Dronrijp geen voorrang aan een 80-jarige vrouw uit Deinum. De vrouw uit Deinum is met beenletsel en schaafwonden door de ambulance naar huis gebracht.

De Valom: politie zoekt woninginbreker
De politie is op zoek naar een inbreker van een woning aan de Hoofdweg. Vrijdag omstreeks 16.30 uur kwam de bewoonster, een 36-jarige vrouw thuis. Ze was ruim een uur weggeweest. Ze ontdekte dat er was ingebroken in haar woning. Een ruit was ingeslagen en de woning was doorzocht. Het is niet bekend wat er is gestolen. De dader is vermoedelijk via de tuindeuren gevlucht toen de vrouw thuis kwam. Een getuige had een half uur voor de inbraak een verdachte man bij de woning gezien. Het gaat om een man van ongeveer 50 jaar, grijs blond haar en gekleed in een T-shirt, een lichte broek en een beige petje.

Heerenveen: motorrijdster gewond bij ongeval
Een 48-jarige vrouw uit Sneek is vrijdagavond gewond geraakt bij een val met haar motor op de Jousterweg. Op het moment dat ze stopte en wilde afstappen, viel ze met haar motor om en liep een enkel- en beenbreuk op. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Harlingen: politie houdt vernielers aan
De politie heeft zaterdag drie knapen uit Haarlem van 16, 17 en 16 jaar, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en/of vernieling. Even na middernacht werd een ruit van een
horecagelegenheid aan de Noorderhaven ingegooid. Op aanwijzing van een getuige konden twee verdachten worden achterhaald op de Dokkade. De derde werd aangehouden aan boord van een schip aan de Dokkade. Het bleek dat de ruit was ingegooid met twee kaarsen, die eerst uit het café gestolen waren. Een andere getuige had overigens gezien dat één van de verdachten een ruit van een NS-wachtlokaal nabij het dok had ingetrapt. De drie verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt verdachte zware mishandeling aan
De politie heeft zaterdag een 28-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Omstreeks 01.10 uur had de verdachte in een horecagelegenheid aan de Zuidkade ruzie gekregen met een 15-jarige jongen uit Drachten. De verdachte zou hem daarbij hebben geslagen en op de grond hebben gegooid. Op aanwijzing van getuigen werd de verdachte ter plaatse aangehouden. Het slachtoffer werd met een armfactuur overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De verdachte bekende de klap en is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt man aan na aanranding en mishandeling Zaterdagmorgen vroeg heeft de politie in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man wordt er van verdacht een 25-jarige vrouw uit Harlingen te hebben aangerand en mishandeld. De man zou de vrouw onzedelijk hebben betast, die zich daar vervolgens tegen verweerde. De verdachte sloeg de vrouw daarop met de onderkant van een glas tegen haar voorhoofd. Ze liep daarbij een fikse bult op en moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. De verdachte werd door medewerkers van de horecagelegenheid vastgehouden tot de komst van de politie. Die nam hem voor verhoor mee naar het bureau.

De Wilgen: diefstal rubberboot
Bij de politie is door een 36-jarige inwoner van Drachten aangifte gedaan van diefstal van een rubberboot. De boot lag in een jachthaven aan de Biskopswei en moet tussen afgelopen dinsdag en zaterdag zijn weggenomen. Het betrof een groen/witte boot van het merk Kuiken.