FNV

Jubilerende Belastingservice "kroonjuweel" FNV

Met een speciaal jubileumsymposium in Den Bosch viert de FNV Belastingservice vandaag z'n veertigjarig bestaan. Dankzij de inzet van geschoolde vrijwilligers en instructeurs hoopt de FNV dit jaar bijna 250.000 aangiftes te verzorgen voor haar leden. Een record.

Uit een nieuw klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat de FNV-leden de gratis service, net als 4 jaar geleden bij het vorige onderzoek, waarderen met een 8,5. "Een enorm knappe prestatie," aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius bij de opening van het jubileumsymposium. "De ene stelselwijzigging volgt op de ander, het aantal klanten groeit jaar na jaar, maar de FNV Belastingservice geeft geen krimp en doet gewoon zijn vrijwillige werk."

De FNV-voorzitter noemde de in 1966 opgerichte Belastingservice "het kroonjuweel" van de FNV en een toonbeeld van solidariteit. "40 jaar helpen leden andere leden gratis bij het invullen van de belastingpaperassen. En de leden dragen hun kennis weer over op de ander zodat intussen 6000 geschoolde vrijwilligers bijna een kwart miljoen aangiftes verzorgen."

Jongerius hekelde in de Den Bosch de onduidelijkheid over de inkomens- en belastingpolitiek die de grote politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen voorstaan. Zo verweet zij PvdA-leider Bos geen precieze cijfers te geven over z'n plan om de AOW te fiscaliseren. "Wie betaalt wat bij Wouter, wie wint er wat bij Wouter? Het wordt er allemaal niet duidelijker op, en dat stelt me teleur. Zeker van iemand die in z'n jonge jaren begon als vrijwilliger bij onze belastingservice. Want rekenen leer je daar wel."

De inzet van Balkenende om de vergrijzing mede te lijf te gaan met een financieringsoverschot noemde Jongerius de onduidelijkheid van Bos in het kwadraat. "Want zo'n overschot vergt ook keuzes. Meer belastingen binnenhalen of meer bezuinigen." De FNV-voorzitter vroeg zich af waar de premier die hogere belastingen of de bezuinigingen dan wil neerleggen.

Het huidige inkomensbeleid heeft volgens Jongerius een hoog "spruitjesgehalte". Ze wees daarbij op het gedraal om de topinkomens aan te pakken en de benadeling van alleenstaanden en eenoudergezinnen ten opzichte van traditionele huishoudens bij het vaststellen van de hoogte van de zorgtoeslag.