Ingezonden persbericht

Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Hortus Zomerweekend:

Bijenmarkt, Cactusbeurs, Leidsch Dagblad Open Tuindag, Rozenwandeling

10 en 11 juni 2006

Zaterdag 10 juni: 't Zoemt en stekelt op de Bijenmarkt en Cactusbeurs
10-17 uur, entree gratis

Dit jaar wordt alweer voor de 30e keer door de Imkervereniging Leiden de Bijenmarkt georganiseerd. Op de Sterrenwachtlaan achter de Hortus zullen vele kramen staan waar allerhande zaken aangeboden worden die met de natuur en het houden van bijen in het bijzonder te maken hebben.
Via de grote achterhekken kunt u direct doorlopen naar de Hortus waar onder andere Kwekerij de Beeksterhof een ruim assortiment aan planten zal aanbieden. In bezoekerscentrum De Wintertuin wordt wederom de Cactusbeurs gehouden. Allerlei stekelige vetplanten en cactussen staan er te wachten op een nieuwe eigenaar. Cactussen lijken eenvoudig te houden planten maar juist dat ene druppeltje water moet wel op het goede moment gegeven worden. De aanwezige kwekers en leden van de Vereniging Succulenta geven graag informatie over de juiste verzorging van deze bijzondere droogte-overlevers.

Zaterdag 10 juni: Leidsch Dagblad Open Tuindag

10-17 uur, gratis

Het Leidsch Dagblad en de Hortus botanicus houden op zaterdag 10 juni voor de vierde keer de Open Tuindag voor tuinliefhebbers in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Trotse tuineigenaren van een zeer gevarieerd aanbod aan tuintypes stellen hun eigen plantenparadijs voor het grote publiek open. De kwaliteit van de tuin is niet het belangrijkst; liefde voor tuinieren en een kans om gelijkgestemden te ontmoeten zijn dat wel. Bij de entree van de Hortus is de route langs de verschillende tuinen verkrijgbaar. Ook is de lijst van deelnemende tuinen te vinden op www.leidschdagblad.nl

Zondag 11 juni: Zondagwandeling - Rozen en andere 17e eeuwse tuinplanten

12.00 uur, kosten entree + 1,50 euro extra

Junimaand = rozenmaand. Het lijkt al bijna een traditie te worden dat de zondagwandeling van de maand juni in de Hortus over rozen gaat. Vorig jaar ging het over de plaats van de rozenfamilie in de ordening van het plantenrijk. Dit jaar wordt de roos als tuinplant bekeken. Kende Rembrandt bijvoorbeeld de roos als tuinplant al? Hoe zijn rozen in de Noord-Europese tuincultuur terecht gekomen? Welke andere planten waren geliefde planten in de 17e eeuw? Is een roos alleen maar een roos of vertelt de plant ook nog een boodschap die we misschien helemaal niet meer kennen?
Gerda van Uffelen, collectiebeheerder van de Hortus botanicus gaat met u op zoek naar verborgen verhalen over de, voor vele mensen, mooiste bloem die er bestaat.

Zaterdag 10 juni: Bijenmarkt, Cactusbeurs, Open Tuindag
Zondag 11 juni: Zondagwandeling - Rozen en andere 17e eeuwse tuinplanten

Waar

Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden

Wanneer

10 juni - Bijenmarkt, Cactusbeurs, Leidse Open Tuinendag, 10-17 uur

11 juni - Zondagwandeling langs Rozen en andere 17e eeuwse tuinplanten, 12.00 uur

Kosten

10 juni - entree gratis

11 juni - entree zoals normaal + 1,50 extra

Dagkaart

5 euro

Dagkaart 65+

3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP

2,50 euro

Museumkaart

Gratis

Aan de redactie:

Bestanden op hoge resolutie van de foto's boven aan het emailbericht kunnen worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl

Voor informatie over de Plantenmarkt kunt u contact opnemen met:

Stans van der Veen - Hortus botanicus Leiden - 071-5275144 - veen@hortus.leidenuniv.nl

2 juni 2006, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen.

Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Stans van der Veen
Hortus botanicus Leiden
Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden

t (0031) 071 - 5275144

f (0031) 071 - 5275199

e veen@hortus.leidenuniv.nl

www.hortusleiden.nl

---- --