Ministerie van Defensie

12-06-2006 09:52

kma-cadetten en vertizontaal houden survivalrun

Op zaterdag 10 en 17 juni houdt de Koninklijke Militaire Academie, onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie, samen met de Bredase welzijnsorganisatie Vertizontaal voor het vierde opeenvolgende jaar de Survivalrun. Jongeren tussen 12 en 18 jaar nemen deel aan de pittige âloop met hindernissenâ.

Het doel van de Survivalruns is het verkennen van fysieke én mentale grenzen. Tegelijkertijd kunnen cadetten hun leidinggevende en organisatorische vaardigheden verder ontwikkelen.

In totaal doen ongeveer 530 jongeren mee, onder wie een stijgend aantal meisjes (dit jaar 40%). De jongerenwerkers van Vertizontaal hebben de werving en inschrijving verzorgd. Deelname is vrijwillig en kosteloos. In 22 groepen van elk twaalf jongeren, twee cadetten en een jongerenwerker worden diverse opdrachten uitgevoerd die in het teken staan van samenwerking, uithoudingsvermogen, sportiviteit, persoonlijke en fysieke ontwikkeling.

Boomstammen sjouwen, klimmen over netten en rennen over rul zand zijn slechts enkele van de vele hindernissen die de teams te wachten staan. Ongeveer honderd KMA cadetten, sportinstructeurs en jongerenwerkers zorgen voor de begeleiding. Er zijn prijzen in diverse categorieën te winnen, maar in dit geval is het enthousiast meedoen belangrijker dan winnen.

Voor de Survivalruns worden verschillende locaties gebruikt. Op 10 juni is dit het complex Kasteel van Breda waar de Koninklijke Militaire Academie is gehuisvest en op 17 juni het terrein in de bossen van Vrachelse Heide bij Oosterhout. De Survivalruns starten om 10.00u en sluiten om 16.00u af met een prijsuitreiking.