Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Eerste hittegolf van dit jaar bijna een feit
Daarna koeler
12 juni 2006 - Als vandaag en morgen in De Bilt de tropische temperatuur van 30 graden wordt bereikt is de eerste hittegolf van dit jaar een feit. De kans is groot dat dit morgen in de eerste helft van de middag plaats zal vinden.
Buien zullen daarna direct een periode van koeler weer inluiden. Zie Actuele waarschuwingen en verwachtingen onder Verder lezen.

In Nederland is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt (tropische dagen). Een hittegolf is dus een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn. Sinds afgelopen vrijdag is het op de meeste plaatsen zonnig zomers weer. Vanaf die dag was het in De Bilt zomers warm, sinds gisteren was het tropisch warm.
Een hittegolf komt statistisch in ons land ongeveer eens in de drie jaar voor, maar soms zit er veel meer of juist minder tijd tussen.

De laatste keer dat er een hittegolf in Nederland was, was in juni vorig jaar (18 tot 24 juni). Dat was tevens de enige hittegolf dat jaar. In Gilze Rijen werd het toen 34,7 graden. Zie ook Hittegolven sinds 1901 onder Verder lezen.

Volgens de nieuwste KNMI klimaatscenario's neemt de kans op hittegolven in de toe. Zie voor meer informatie hierover Klimaatscenario's onder Verder lezen.

Eerste uitgave: 12-06-06