Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tijdpad bij gewijzigde Regeling zorgverzekering i.v.m. aanpassing bijdrage verdragsgerechtigden

Kamerstuk, 12-6-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO/CB-U-2689736

12 juni 2006

Bij brief van 31 mei 2006 heeft de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport mij verzocht om het tijdpad, behorend bij de gewijzigde Regeling zorgverzekering in verband met aanpassing bijdrage verdragsgerechtigden (Kamerstukken II 2005/06, 29689, nr. 87).
Met deze brief wordt aan dit verzoek voldaan.

Algemeen
De wijziging van de Regeling zorgverzekering in verband met aanpassing van de bijdrage voor verdragsgerechtigden werkt terug tot en met 1 januari 2006. De nieuwe heffing en inning van de bijdragen bij verdragsgerechtigden gaat in zodra de inhoudingsplichtige organen (de Sociale Verzekeringsbank, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en de pensioenfondsen) de aanpassingen in hun systemen hebben ingevoerd en het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in staat is op basis van met deze organen uitgewisselde gegevens vast te stellen in hoeverre restitutie dient plaats te vinden. Dit zal in de loop van 2006 gerealiseerd zijn. De SVB heeft aangegeven reeds in juli aanstaande de nieuwe systematiek te kunnen toepassen. Verschillende andere uitkeringsinstanties zullen iets langer tijd nodig hebben om hun administratie aan te passen. Te hoge inhoudingen worden evenwel volledig gecorrigeerd omdat het CVZ het verschil tussen de verschuldigde bijdrage op grond van deze regeling en de werkelijk ingehouden of geïnde bedragen, achteraf verrekent.

Tijdpad
o Voor ontvangers van een SVB uitkering loopt de inhouding op de uitkering in principe het hele jaar door. Vanaf juli zal de SVB de bedragen volgens de nieuwe regeling gaan inhouden. Teveel ingehouden bedragen over eerdere maanden worden al vanaf juli door de SVB terugbetaald.
o Voor ontvangers van een uitkering van het UWV of een pensioenfonds geldt dat de inhouding volgens de oude regeling wordt gestopt zodra het bedrag is bereikt dat betrokkene volgens de nieuwe regeling moet betalen. Wanneer de inhouding stopt is afhankelijk van de startmaand van de inhouding en de voor betrokkene geldende woonlandfactor. Personen die teveel hebben betaald krijgen het teveel betaalde uiterlijk 31 maart 2007 door het CVZ terugbetaald. Omdat de inhouding pas in april dan wel mei is gestart en wordt gestopt zodra het maximum is bereikt, kan het hierbij niet gaan om grote bedragen. Daarenboven is er voor deze gevallen ook in voorzien dat in zeer bijzondere omstandigheden (bijvoorbeeld het overlijden van betrokkene) direct kan worden overgegaan tot terugbetaling van het teveel betaalde.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst