Gemeente Eindhoven

Persbericht 12 juni 2006, no. 159

Uitreiking predikaat koninklijk

SlijtersUnie wordt koninklijk

Hare Majesteit heeft de SlijtersUnie, gevestigd en kantoorhoudende te Eindhoven, Parklaan 58, 5613 BH te Eindhoven het predikaat Koninklijk verleend.

Burgemeester drs. A.B.Sakkers van Eindhoven zal deze bijzondere Koninklijke onderscheiding uitreiken aan de voorzitter van de SlijtersUnie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. De uitreiking zal plaatsvinden op maandag 12 juni 2006, om 15.00 uur, tijdens de bijeenkomst van de Nationale Slijtersdag in de Molen âDe Noletâ, Hoofdstraat 14, 3114 GG te Schiedam.

De SlijtersUnie is een dienstverlenende organisatie in Nederland, die opkomt voor het algemeen belang van de zelfstandige slijter, maar ook voor het belang van ieder lid afzonderlijk. De SlijtersUnie richt zich op ondernemingen met 1 tot 5 filialen. Ongeveer 800 zelfstandige ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf zijn bij de SlijtersUnie aangesloten.

De S;ijtersUnie werd in 1905 opgericht onder de naam, de Nederlandse Bond van Slijters in gedistilleerd, wijn en andere dranken om de slijtersbelangen te behartigen. De Bond bestond oorspronkelijk alleen uit een afdeling Amsterdam, maar groeide snel en breidde zich uit over heel Nederland.

De Bond ging in 1953 een samenwerkingsovereenkomst aan met de Verenigde Katholieke Slijters, waarna de besturen verder samenwerkten onder de naam Federatie van Slijtersorganisaties in gedistilleerd, wijn en andere dranken. In 1972 kwam de formele fusie tot stand tussen de Nederlandse Bond van Slijters in Gedistilleerd, Wijn en andere dranken met de Verenigde Katholieke Slijters.

Deze vereniging kreeg de naam Verenigde Nederlandse Slijters in gedistilleerd en andere dranken (VNS). In 1984 werd deze naam veranderd in Verenigde Slijters-Wijnhandelaren. In 1999 werd de naam van de vereniging gewijzigd in SlijtersUnie.